Pocherat och 63-gradigt gäller för trendiga ägg i påsk

POCHERA MERA. Impa på gästerna och servera pocherat ägg med tillbehör i påsk. Foto: Svenska ägg/ Shutterstock

Påskafton är årets i särklass populäraste äggdag, men på Svenska Ägg noterar man ett ökat intresse för ägg året runt. Ägget upplever just nu något av en renässans och är så populärt att kocken och kokboksförfattaren Tove Nilsson tillägnat ägget en egen kokbok.

MYCKET BLIR DET. I påskveckan konsumerar svenska folket 60 miljoner ägg.

agg

– Vi ser ett ökat intresse för klassiska äggrecept, som numera har en given plats i de finaste restaurangköken, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg.

På brunchmenyerna kan man i dag ofta välja bland pocherade ägg, Egg Benedict eller 63-graders ägg.
– Ett 63-graders ägg ska sjuda i exakt 63 grader i 50 minuter. Ett ovanligt krångligt, men kul sätt, att koka sitt ägg på, säger kocken och kokboksförfattaren Tove Nilsson.
Tove Nilsson tycker däremot att man gärna ska prova att pochera sina ägg. Under arbetet med boken ”Ägg – recept och teknik”, gick det åt 3 350 ägg, så hon vet vad hon talar om.
– Om man vill imponera på sina gäster och tillföra något extra på påskaftonsbuffén är pocherade ägg jättebra. Det är inte så svårt, ser proffsigt ut och är garanterat gott, tipsar Tove Nilsson.
En annan favorit på Toves påskbord är rödbetspicklade ägg. På påskafton har ändå det kokta skalägget, gärna dekorerat, sin givna plats.
– Vi vet från flera undersökningar att de flesta vill ha sitt skalägg med hård vita och krämig gula, säger Astrid Lovén Persson.

Tove Nilsson bästa tips för att ägget ska få en härligt, krämig gula är att ägget ska vara rumsvarmt, läggas i kokande vatten och tas upp efter sex minuter. Att koka sitt ägg längre än 11 minuter är inte att rekommendera även om man gillar den hårdkokta varianten.
Hur man än väljer att äta sitt ägg så kommer svenskarna att skala och laga flera miljoner ägg på påskafton.

 Äggtrendiga fakta

Under en vanlig vecka konsumerar vi cirka 2000 ton ägg i Sverige, vilket motsvarar nästan 32 miljoner ägg. Under påskveckan äter vi cirka 60 miljoner ägg.  

Färsk statistik från Svenska Ägg visar att 80 procent av svenskarna anser att det alltid ska finnas ägg hemma.

Enligt SCB ökade äggkonsumtionen med 46 procent mellan 2000 och 2012.

Paskillustration

 RÄTT I TIDEN. Så här räknar du ut när påsken infaller varje år.

Sandwich med lax och pocherat ägg

6 skivor bröd, gärna fullkorn Sandwich_shutterstock
6 svenska ägg
1 krm ättiksprit (12 %)
1 krm salt 50 g färsk spenat, rucola och skott
6 skivor rökt lax ca 200 g
6 msk gräddfil
salt, peppar cocktailtomater pesto

Börja med att rosta brödet. Fyll sedan en kastrull med vatten, nästan ända upp. Häll i ättiksprit och salt. Låt det koka upp och sedan sjuda svagt. Knäck äggen i en kopp och låt dem sakta glida ner i vattnet. Låt sjuda tills det stelnat. När det är klart, ta upp äggen med en hålslev. Skölj salladen och spenaten, och se till att det rinner av ordentligt. Strö ut salladen på brödet. Lägg även en skiva lax på brödet och toppa med ägget. Ta en klick gräddfil och lite pesto att garnera med. Krydda efter egen smak. Lägg tomater och sallad snyggt runt brödet.

 

PÅSKVANDRING

Gör din egen äggpromenad i påsk. Färdigt frågeformulär att bara skriva ut, tävlingsformulär med kryssfrågor samt svaren laddar du ner här

Påskfakta och tävlingsformulär laddar du ner här

 

Leave a Reply