Direktimport från Holland

Öppna blomsterhandel i Storfors – hur vågat är inte det? Men det holländska paret Arnold Kuipers och Margreet Meyering har lyckats. För sju år sedan öppnade de Helianthus Blomsterhandel. Under årens lopp har allt fler hittat hit.

Margreet och Arnold med ett fång fräscha tulpaner.

Tulpanbild

 

Arnold och Margreet drev blomaffär även i Holland men konkurrensen var hård och att öppna en motsvarande rörelse i Sverige stod högt på deras önskelista. De besökte Sverige under många år och undersökte möjligheterna att flytta hit. När Sverige gick med i EU blev det betydligt lättare och paret gick ut på internet och sökte en blomsterhandel som var till salu. De prövade i Vimmerby och Karlstad men efter en kontakt med sina holländska landsmän på Storfors Hotel, som berättade att det behövdes en blomsterbutik i Storfors, gick det snabbt. Den 2 juli 2008 öppnade de på Baggetorpsvägen. Ryktet om den nya blomsthandeln spred sig snabbt. Idag kommer kunderna inte bara från Storforsområdet utan även mer långväga blomsterälskare hittar till Storfors. Arnold har många kontakter och ett brett nätverk från tiden i Holland. Det utnyttjar han genom att själv åka ner till Holland och köpa dagsfärska blommor på auktioner. Just tulpaner kan Arnold prata länge om. Han är inte så överförtjust i de vanliga tulpanbuketterna som säljs i matvaruaffärerna. Tulpaner klassas nämligen efter vikten på själva blomman. De minsta väger 15 gram och det är de tulpanerna som man vanligen hittar till låga priser här hemma. Arnold och Margreets tulpaner väger mellan 25-30 gram och är ståtligare. Detta tack vare att de köps direkt av Arnold på auktionen och säljs utan mellanhänder, så betyder det både fräschare blommor och bra priser.

Nedslapp_storfors

I butiken säljs de flesta vanliga blommor och växter men man satsar också på några lite mer annorlunda. Bland annat har Arnold tagit hem citronträd och stora vinrankor som kan odlas i trädgården. Margreet är expert på orkidéer och det finns alltid ett bra utbud i butiken.

– Det är lättskötta blommor som håller länge, säger hon.
– Nästa projekt är att bygga ett växthus på baksidan av blomsterhandeln men det får ta den tid det tar, säger Arnold.

av Björn Hallin

Leave a Reply