Planera kryddodlingen på Tareq Taylors vis

VÄLKÄND. Kocken Tareq Taylor gillar mat och växter som är ätbara.

Världskände kocken Tareq Taylor är en hängiven odlare. Och helst odlar han vildvuxet och ätbart.  Här är hans favoritsmaksättare. Plus godaste receptet på lavendelskorpor. 

Tareq Taylor är en kock som både bjuder på sig själv och sina recept. Under de 25 år som han har arbetat som kock har han medverkat i olika TV-program såsom Trädgårdsonsdag och Go’ kväll, drivit restauranger samt gett ut kokböcker. Han har även varit sommarpratare i Sommar i P1. Tareq tycker också mycket om växter.
Här är några av hans favoriter som funkar att plantera i balkonglådan, krukan eller direkt i rabatten när nattfrosten är över. Läget ska vara soligt.

Knippe av Tareq Taylors kryddfavoriter

Kryddtagetes
Kryddtagetes har fått namnet just för att de går att äta. Smaken påminner om citron. Blomman är liten, röd eller/och gul och bladen är finflikiga. Både blommor och blad kan ätas. Exempel på kryddtagetes är ”Red Gem” och ”Signet Lemon”. Som släkte är Tagetes en härligt färgstark sommarblomma. Det finns många sorter och variationerna är oändliga. Det finns sorter med enkla, fyllda och halvfyllda blommor, vissa är nästan bollformade. Blommornas färg finns i alla tänkbara nyanser av gult – från crème, lime, citron, solgult och orange till rostrött. Höjden kan variera mellan 15-80 cm beroende på sort.
Tagetes kommer ursprungligen från Mexico där det finns över 20 olika arter. I Sverige odlas främst tre arter; stor tagetes Tagetes erecta, sammetstagetes Tagetes patula och liten tagetes Tagetes tenuifolia.

                                                                                            KNIPPE. Tareqs favoritkryddor.

Timjan
De flesta timjan doftar starkt och gott vilket attraherar fjärilar. Det finns flera hundra arter av timjan, men det är främst kryddtimjan, Thymus vulgaris, som används till matlagning.
Timjan är en flerårig växt som blir 10-20 cm hög. Blomningen är bedårande med små näpna blommor. Timjan tål torka bra och är också en vacker marktäckare på torr jord, t ex i stenparti i full sol.
Timjan passar bland annat till vilt, pasta, potatis, soppor och örtte.
Eftersom timjan är känslig för hårda vintrar och barfrost så är det bra att täcka plantorna med löv eller granris om de ska övervintra ute.

Salvia
Tareq använder gärna både kryddsalvia, Salvia officinalis och stäppsalvia, Salvia nemorosa.
Kryddsalvia används främst i matlagning, medan stäppsalvia är en makalös rabattväxt som blommar under lång tid. Det finns många olika sorter av stäppsalvia på marknaden i olika blå, violett, rosa och vita toner.
Kryddsalvia är en halvhärdig/härdig flerårig växt som blir 40-50 cm hög och blommar med vackert purpurfärgade blommor. Övervintras plantan i trädgården ska den klippas ner till hälften på våren.
Salvian är en relativt ny företeelse som kryddväxt och inte förrän på 1800-talet började vi använda salvia i köket. Passar fint till kött-, fågel- och tomaträtter, pasta, bönor och fetaost.

PÅ TORK. Godsaker.                     DOFTANDE. Ljuvlig.

Salvia och timjan Lavendelblomma

Lavendel
Lavendel, Lavandula angustifolia, bjuder precis som tagetes på härlig doft. Den ljuvliga doften lockar till sig fjärilar, bin, humlor och andra insekter. Hela lavendelplantan går utmärkt att äta men godast är de små blommorna som helst plockas halvt utslagna. Blommor kan användas både torkade och färska i såväl olika bakverk och efterrätter som till dekoration av sallader och kötträtter.
Testa Tareqs recept på lavendelskorpor här nedan. Du kommer inte att ångra dig.

Rosmarin
Rosmarin, Rosmarinus officinalis, är en flerårig växt med fantastisk smak och arom. Det är en torktålig solälskare som omgetts av mystik ända sedan antiken.
Rosmarin passar bra till lamm, kyckling, inläggningar med fetaost eller som smaksättning av vinäger. Rosmarin passar både i kryddgården och i rabatten, men gör sig allra bäst i kruka.
Eftersom rosmarin är dåligt vinterhärdig i större delen av Sverige bör krukan lyftas in och övervintras ljust och frostfritt. Rosmarin lär bevara minnet och det ungdomliga sinnelaget.

Mynta
Myntor, släktet Mentha, är fleråriga växter med mycket god spridningsförmåga och frisk smak. Eftersom de sprider sig lätt med underjordiska utlöpare kan de med fördel odlas i kruka eller i nergrävd hink/kruka.
Myntor passar till örtte och till smaksättning av sallader, såser, lammrätter samt kylda drycker som smoothies. Kan både torkas och frysas. Frys gärna isbitar med små myntablad i, perfekta till drinkar året om.
En favorit är äppelmyntan som har en fantastiskt fin färgsättning som gör den perfekt till dekoration av bakverk och desserter.

KRYDDVÄXTER. Skapa din kryddgård i balkonglådan, krukan eller i rabatten när frosten är över.

Kryddvaxter i kruka

Citronverbena
Citronverbena, Aloysia citrodora, doftar starkt av citron och det är härligt att gnida några blad mellan fingrarna och dra in aromen. Doften dröjer sig kvar lång tid efteråt.
Hackade blad av citronverbena smaksätter allt som passar till citron som fisk, fågel, marinader, drinkar och olika bakverk. Genom att lägga några blad i botten på sockerkaksformen skapas ett vackert mönster och en god citruston.
Citronverbenan odlas med fördel i kruka eftersom den är köldkänslig. På vintern bör den tas in i ett kallgarage eller liknande och när plantan blir äldre förvedar den sig och blir en liten buske.

               ÄTBART. Tareq Taylor är en kock som både bjuder på sig själv och sina recept.

Tareq gillar kryddvaxter

 Tareqs ljuvliga lavendelskorpor bakar du så här

Ca 45 st

100 g sötmandel
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk torkade lavendelblommor
100 g rumstempererat smör
1 ½ dl strösocker
1 ägg

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Mal hälften av mandeln och grovhacka resten. Blanda mandel, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och lavendelblommor. Rör smör och socker pösigt och arbeta ner de torra ingredienserna och ägget.

Dela degen i tre delar, forma dem till 30 cm långa rullar och platta till dem något. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 100 grader. Skär längderna i bitar och torka skorporna med luckan på glänt i 40-50 minuter.

 

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt.

 

Leave a Reply