Nu får huset Trasten den renässans det förtjänar

Fastigheten efter ombyggnation.

Trasten. Ja så heter det, Filipstads kanske äldst bevarade hus. I många år har det bara stått där på Vikgatan utan större omsorg, periodvis obebott, plåtbeklätt på sina ställen och ganska dåligt underhållet. Men nu får det gamla huset äntligen den renässans det förtjänar.

Bild 1. Fastigheten före ombyggnation. Bild 2. Gustav Ryhed och Pärlan Jakobsson har en del att diskutera vad det gäller de påbörjade vindsvåningarna.

Före 7 trasten- relax 028

 

Det är flera år sedan Gustav Ryhed blev förtjust i huset Trasten och han var ganska ung när han tog kontakt med den dåvarande ägaren för att visa sitt intresse. Det blev dock ingen affär den gången, men ägaren lade Gustav på minnet och när huset blev till salu blev Gustav den förste att bli tillfrågad.
Och efter övertagandet tillsammans med några familjemedlemmar är nu huset i full gång att få en rejäl make-over, fast självklart med bevarande av det gamla i åtanke. Det exakta årtalet för när Trasten byggdes är inte riktigt säkert, men att det är från tidigt 1800-tal kan man med stor säkerhet anta.
– Det har varit butik här, och på vinden vet vi att det fanns rum för pigor. Det har också använts som lagerlokal.  På gamla foton har vi sett att det betade kor utanför huset en gång i tiden, berättar Gustav Ryhed.

Före och efterbilder.

Före 1 Efter 1a

Före 2 Efter 2
Och så här halvvägs in i renoveringen har nedre våningen fortfarande bevarats som butikslokal och det tre våningar höga huset har nu tre färdiga lägenheter. Allt är modernt, men så mycket som möjligt av det gamla har också bevarats. Några pigstugor på vinden eller kor på gården ingår dock inte i projektet, men två mysiga vindslyor är i full färd att byggas.
När Trasten kan tänkas stå helt färdigt är oklart, men förhoppningsvis ska det bli klart under 2015. Det är mycket att tänka på när man ska renovera ett hus i ett någorlunda ursprungsskick. Bland annat har gamla bjälkar sparats och monterats om för rätt takhöjd, och fasaddekorationer som murknat har plockats ner för att bli till mall så nya kan tillverkas. Gamla tidningar har hittats i väggarna och som nu får sitta kvar som konstverk.

Aftonbladet 1842 trasten- relax 006 trasten- relax 009

Det har med andra ord varit ett riktigt pillrigt göromål för hantverkarna på bygget. Pärlan Jakobsson som är alltiallo och tusenkonstnär har i alla fall fått ett projekt som passar honom.
– Snickarglädjen som går här runt gaveln fanns det bara en bit kvar av, så den tog jag ner och använde som mall när jag gjorde ny. Till den använde jag sticksåg och borr, berättar Pärlan.
Han har också börjat fundera på dekorationerna runt fönstren.
– Det är ju det som är roligt med ett sånt här hus. Det är ju förstås en massa jobb man gör som inte syns. Men sen när man kommer till det här med utsmyckningar och grejer kan man få det hur fint som helst, ju mer desto roligare.
Och hur långt Gustav Ryhed och hans kompanjoner nu vågar släppa Pärlan i sitt kreativa snidande får vi troligtvis se framåt sommaren, och då återkommer vi självklart med en ny lägesrapport.

trasten- relax 045 trasten- relax 041

 Ett fint innergårdsstaket precis som det var förr.
Pärlans snickarglädje utförd med sticksåg och borr.

av AnnaCarin windh

Leave a Reply