Mulles Loppis verkar över hela världen

Mulles Loppis i Degerfors är en ideell familjeförening, som under de senast två åren samlat ihop två miljoner kronor till välgörande ändamål, bland annat… Tack vare skänkta prylar, som säljs i fyra olika lokaler i Degerfors kan Mulles Loppis både bidra med reda pengar och massor av skänkt utrustning på många håll i världen.

Det är inte ofta Lillemor Persson får chansen att vila i soffan.

D_IMG_3280

– Det hela började med att min bror Anders ”Mulle” Dahlsberg under sina jobbresor som brunnsborrare runt om i världen, upptäckte hur mycket misär det finns, berättar Lillemor Persson, som idag är spindeln i nätet för verksamheten.
– 1998 startade vi ett projekt i Nicaragua där vi med insamlade medel byggde barnhem, skola och apotek och på den vägen är det, fortsätter Lillemor Persson, som idag kan berätta om hjälpverksamhet på många områden och i många länder.

Bidrag till många verksamheter och länder
Operation Smile, Läkare utan gränser, Läkarmissionen, SOS barnbyar är några exempel på verksamheter som får bidrag från Mulles.
I Burkina Faso byggs brunnar. Kambodja och Haiti är andra länder dit bidrag går. Hjälpsändningar körs regelbundet till landsbygden i Lettland.
– Där har vi ett bra samarbete med åkeriföretag, som tar med sig våra hjälpsändningar med kläder och annat på tillbakavägen till Lettland. Det gäller hela tiden att hålla nere kostnaderna för att så mycket ska gå till välgörenhet.

Denna_P1010143 Denna_P1010162 DennaP1010145

Lillemor Persson är noga med att påpeka att det är alla givares förtjänst att man kan stötta utsatta.
– Allt vi säljer är skänkta prylar, som vänliga människor levererar till oss, men vi hämtar naturligtvis också i både Värmland och Örebro län. Alla givare kan också vara säkra på att vi inte kostar något i administration. Alla som engagerar sig i vår verksamhet är ideella eller att vi använder arbetskraft, som får sin betalning från samhällets insatser.
Samarbetet med Degerfors kommun är viktigt.
– Tillsammans med kommunen har vi en verkstad där allt som kommer in gås igenom. Kläder tvättas och lagas, möbler fixas så de blir snygga inför försäljning.
Från fyra lokaler, tre på Storgatan i Degerfors och en i Strömtorp har man öppet torsdag eftermiddag och lördag förmiddag.

  Kjell Svensson är ”chef” för Gubbdagiset i källaren, dit Lillemor Persson emellanåt beger sig för att bekanta sig med allehanda tekniska prylar. 

D_IMG_3282

Framtiden säkrad
– Välkomna! Fynd kan man alltid göra. Vi hade för ett tag sedan en man och kvinna på besök.
Mannen gjorde sig en tur ner i källaren till vårt ”gubbdagis” och rotade runt bland diverse tekniska mojänger och där hittade han en pryl till en veteranbil, som han sökt över hela världen!
Lillemor Persson gläder sig också åt att det finns yngre förmågor som är intresserade att ta över när de äldre inte längre orkar, men än rullar det på. Mamma Maja Dahlsberg, 87 år, är fortfarande mycket aktiv i verksamheten, som i år firar 10- årsjubileum för butikerna i Degerfors.

av Anders Björklund

Leave a Reply