Han tog bilen från kust till kust

(F l o r i d a – U S A)
Att köpa en välskött jänkare från 60-talet i USA och skeppa hem den till Sverige för att glida runt med under vackra sommarkvällar är inte direkt ovanligt. Men Dan Fallqvist gjorde det hela omvänt. Han renoverade en hel vinter hemma i Karlstad och skeppade sedan sin Chrysler Newport tillbaka till USA. Lite bakvänt kan det tyckas, men för Dan var det helt naturligt och början på sitt livs drömresa.

Han tog bilen kust till kust 1 - Dan med sin Cheva

Dan brinner för amerikanska bilar och hemma i garaget står flera jänkare. Naturligtvis cabben från 1969 som han och hustrun Pia körde över 600 mil när de korsade hela USA. Tillsammans med ett 80-tal skandinaviska entusiaster körde de sina klassiska jänkare till Göteborg där de lastades på ett fartyg. Några veckor senare var bilarna tillbaka i det land de en gång lämnat. Nu för att korsa hela kontinenten hundra år efter att Lincoln Highway öppnades.

Haverier händer
Mer än en månad tog äventyret som inleddes på Time Square i New York. I Washington DC jublade folkmassorna när ekipagen rullade fram på avenyn i den årliga nationaldagsparaden den 4 juli och flygfältet i Wendover blev platsen för resans gruppfoto. En sliten hangar får agera bakgrund och platsen är faktiskt historisk. Det var nämligen härifrån bombplanet Enola Gay startade för att fälla atombomberna över Japan 1945. Upplevelser varvas med bilkörning och de flesta av de gamla trotjänarna klarade roadtrippen med glans. ”Visst, några kokade i Arizonas saltöknar och något haveri blir det alltid under en månadslång expedition” berättar Dan. Hans ögonsten rullade dock helt problemfritt hela vägen till slutmålet, San Francisco på västkusten, och som en fin avslutning på äventyret blev det kortege till Lincoln Park, där Lincoln Highway slutar.

Han tog bilen kust till kust 4

Smider nya planer
Även om expeditionen att korsa den nordamerikanska kontinenten gick på en månad så tog planeringen uppemot ett år och för Chrysler Newporten blev det ett äventyr på fem månader innan den återigen rullade in i garaget hemma i Karlstad. När vi träffar Dan i Florida planerar han nästa långresa och den här gången ska USA korsas längs Route 66 – från Chicago till Los Angeles. Han sitter bakom ratten i en vit Chevrolet Impala SS från 1965 med V8 under huven. Det är premiärturen och jänkaren har rullat i Las Vegas innan Dan hittade den hos en bilhandlare i Arizona. Han litade på säljaren och köpte den osedd. ”Naturligtvis ska man inte göra så” säger Dan eftertänksamt, men konstaterar att säljaren talade sanning. Bilen är nämligen i samma skick som när den lämnade bandet 1965. Dan och hustrun Pia, som delar tiden mellan Karlstad och Florida, ska nu planera för nästa års stora drömresa. Att köra Route 66 tvärs över hela USA tillsammans med åttio andra nordiska bilentusiaster.

Han tog bilen kust till kust 2 - Chevrolet Impala Han tog bilen kust till kust 5 Han tog bilen kust till kust 6

 

 

 

 

 

av Carl-Ingemar Perstad © CNP AB

Leave a Reply