Sängkläder i ull både varmt och lättskött

I början var Birgitta Holmquist lite skeptisk mot sängkläderna i ull men efter att ha provat insåg hon alla fördelar och idag har hon Sveriges största sortiment i sin butik.

– Min första tanke var att det var så töntigt. Men så upptäckte jag hur fantastiskt det var. Varmt och skönt och så otroligt lättskött. Numera är Birgitta Holmquist i Molkom helt såld på ullprodukter och håller på att växa till en av landets största säljare av sängkläder och en rad andra produkter i ull.

Det var 1997 som Birgitta fick kontakt med sängkläder i ull första gången. Till en början var hon skeptiskt men efter att ha provat produkterna insåg hon alla fördelar. Idag säljer hon ullsängkläder över hela Sverige och har även kunder i England, Finland och Norge. En stadigt växande kundgrupp är husvagns- och husbilsägare, båtfolk och alla de som har sommarstugor vid någon liten sjö eller längs kusten eller stugor i fjällen. Orsaken är egenskaperna hos ullsängkläderna som gör att även om det är kallt och rått i stugan eller båten så håller ullen värmen med en gång när man kryper ner i sängen eller kojen.

År 2000 började hon sälja ullprodukter via en webbshop och för fem år sedan satsade hon på en butik i centrala Molkom. Till en början håll hon butiken öppen varje dag men idag tar webbshopen och paketeringen av alla beställningar så mycket tid att hon numera har butiken öppen torsdag, fredag och lördag.

Birgitta säljer inte bara ullsängkläder. Hon har ett brett sortiment och bland annat finns varma och sköna ullstrumpor. 

Med strumpor

De som är lite äldre är inte särskilt förvånade när diskussionerna om ullens egenskaper börjar diskuteras men för de yngre är det lite främmande.
– Ull är ju en ren naturprodukt, den andas, absorberar fukt och är allergivänligt samtidigt som det är otroligt lättskött, säger Birgitta. Man behöver inte längre lakan och sängkläderna i ull behöver inte tvättas. Det är bara att hänga ut dem en gång i veckan.

Sängkläder i ull har alltså flera fördelar förutom att de är miljövänliga, menar Birgitta. Ullen andas vilket betyder att när man ligger och sover och kroppen släpper ifrån sig fukt så släpper ullen ut den genom täcket. Ullen isolerar samtidigt mycket bra vilket betyder att kroppen håller en jämn temperatur under ulltäcket. Skulle det vara så att temperaturen i sovrummet av någon anledning skulle variera mellan kallare och varmare är temperaturen under täcket hela tiden jämnt vilket gör att man sover betydligt bättre. Under ett vanligt täcke fyllt med mikrofiber eller dun kan det ibland bli för varmt eller för kallt vilket gör att man vaknar till. Den jämna temperaturen under ulltäcket gör att muskler och leder blir mjukare.
Vanliga sängkläder håller fukt och en högre temperatur vilket gör att bakterier och kvalster som vi alla har på kroppen lever rullan under täcket och förökar sig vilket i sin tur gör att sängkläderna får tvättas ofta. I ullsängkläderna får bakterierna och kvalstren inte samma chans att föröka sig eftersom fukten absorberas och förs bort av ullen samtidigt som temperaturen hålls på en behaglig nivå. Ullen drar heller inte till sig smuts och damm eftersom ullfibrerna är täckta med ett tunt skyddande lager av naturligt lanolinfett. Det här fettet gör att ullsängkläderna inte behöver tvättas på vanligt sätt vilket spar både pengar och miljön. Skulle olyckan vara framme och ulltäcket ändå behöver tvättas finns det speciella tvättmedel med lanolinfett som gör att ullfibrerna återfettas.
– Men i vanliga fall räcker med att man hänger ut sängkläderna och låter dem vädra en gång i veckan, säger Birgitta.

Produkterna som Birgitta säljer innehåller kamel-, alpacka-, cashmere- och merinoull som kommer från olika håll i världen. Ullen stickas sedan på fabriker i Italien och själva produktionen av sängkläderna sker i Polen.

Under årens lopp har Ullbäddens sortiment växt till det största i Sverige. Basen i försäljningen är sängkläderna med täcken, kuddar och bäddmadrasser vilket betyder att man kan sova både på ull som att dra ett ulltäcke över sig och vila huvudet mot en mjuk ullkudde. Men det går också att få till exempel en morgonrock i kamel- eller merinoull, tofflor i merinoull, barnåkpåsar eller sittdynor, sovsäckar eller kanske en yogamatta i ekologisk merinoull.

Ullbädden tar också emot grupper som kommer med buss. I butiken finns det då möjlighet att äta en sopplunch.

av Björn Hallin

Leave a Reply