Martin skapar smycken efter kundens egna önskemål

Martin Johansen älskar att göra unika smycken till sina kunder. Ett av hans verk hänger runt halsen på drottning Silvia.

Om du är ute efter en bröllopsring som är helt unik i hela världen, som du har önskemål om efter egna idéer och som ska bli ett minne för livet – har du kommit helt rätt. Då kan lösningen finnas hos guldsmedsmäster Martin Johansen i Degerfors.

Nedsläpp Grund

Han har som en av de första i Sverige satsat på ett specialframtaget 3-D cadprogram med vars hjälp det går att skapa till exempel ringar som får ett exklusivt utseende, helt efter kundens önskemål och drömmar. Martin har idag över 20 års erfarenhet som guldsmed och hans rykte som duktig hantverkare har spridit sig över landet.

Vägen till att bli guldsmed började 1993 då Martin kom in på guldsmedsgymnasiet i Falköping. Han byggde på kunskaperna med ett påbyggnadsår på gymnasiet i Mjölby som har ett av landets mest framgångsstående juvelerarsutbildningar. Efter att blivit färdig juvelerare fick han jobb i Oslo där han arbetade ett år som guldsmed. Han återvände till Sverige och arbetade som guldsmed i Sandviken och Jönköping.

smycke eld

Tillsammans med sin flickvän flyttade han till Björneborg där han under två års tid satt hemma i källaren och arbetade. Bland uppdragen fanns att göra steninfattningar till Efva Attlings kollektioner och till Smycka-butikerna runt om i Sverige. Det var ett arbete som tog en stor del av hans tid och som tidvis kunde upplevas som aningen enformigt men samtidigt trivdes han med uppgiften.
– Jag kunde sitta sjutton timmar per dygn med steninfattningarna men jag tyckte aldrig att det blev tråkigt, säger Martin.
Tanken att öppna en egen butik växte sig allt starkare och 2007 öppnade han Smyckestudion i Degerfors i samma lokaler som Bröllopspalatset, ett beslut som han inte har ångrat.

Förra året åkte han över till USA för att under ett år utbilda sig i konsten att använda ett specialframtaget 3 D-program för juvel branschen. Det är ett avancerat program med vars hjälp det går att rita upp till exempel ringar i datorn, designen presenteras sedan före köp för kunden.
– Det är bara fantasin som sätter gränsen för vad man kan skapa. Det är viktigt att följa med i utvecklingen och bli bättre och bättre inom yrket och det är en bra kombination att både kunna erbjuda kunderna en kombination av handgjorda ringar och sådana som skapas med hjälp av 3 D-programmet, det är slutresultatet som räknas. Det ska vara 100%, säger Martin.

Ofta kommer kunderna till Martin och har speciella önskemål om ringen eller smycket de vill ha.
– Kunderna får berätta för mig vad de tänkt sig och tillsammans gör vi en skiss hur exempelvis ringen ska se ut. Med hjälp av 3 D-programmet tar jag sedan fram en ritning på det slutgiltiga utseendet, berättar Martin.
Ett fåtal avancerade designer måste ibland tas fram i form av vax som byggs upp i lager efter lager och sedan gjuts och får då exakt det utseende som Martin ritat upp i datorn. Smycket blir helt unikt och tack vare att smycket gjuts går det att få fram former och ett utseende som är omöjligt att göra på ett traditionellt sätt. Det är få guldsmeder i Sverige som arbetar med 3 D-programmet men fler och fler anammar tekniken.

Nu är det inte bara specialdesignade ringar som Martin kan erbjuda kunderna. Han har ett stort sortiment av färdigdesignade ringar, från alliansringar, släta ringar och solitaireringar till zirconiumringar och kända märken som Efva Attling och Edblad. Målet är dock att satsa på den egna kollektionen, att göra smycken på beställning och designa smycken efter kundernas egna önskemål.
Martin har idag kunder över hela Sverige och ryktet om hans förmåga att göra ett bra och uppskattat jobb har spridit sig vida omkring. Hans egen hemsida bidrar till det liksom att han finns på Instagram och Facebook. Många väljer att lämna in sina gamla smycken för att få dem omgjorda. Det kan röra sig om gammalt arvegods eller äldre smycken som kunderna haft liggande i en låda och som blivit lite omoderna. Det går att lämna in sina gamla guldföremål och få dem omsmälta och omformade till nya smycken helt efter eget tycke och smak.Ringar

En av de som har ett smycke som gjorts av Martin är drottning Silvia. I augusti 2013 besökte nämligen kungaparet Outokumpo i Degerfors och Martin tillfrågades av företagets ledning om han inte kunde ta fram ett silverhängsmycke som skulle lämnas över till drottning Silvia i samband med besöket. Så numera har drottningen ett smycke som Martin gjorde med utgångspunkt från Outokumpos logotype.
Till meriterna kan Martin också lägga att han 2012 fick företagarpriset ”Årets handelsföretag i Degerfors”.

av Björn Hallin

Leave a Reply