Gästerna åker långväga för maten på Degernäs Herrgård

Det är inte bara maten som ska smaka bra. Stanko lägger också stor vikt vid miljön i matsalen.

För ganska exakt ett år sedan tog degerforskonstnären Stanko Stankovic över som krögare på Degernäs Herrgård. Under året som gått har antalet gäster mångdubblats och ryktet om den goda maten har spridit sig vida omkring. Förra året sökte sig drygt 50 000 gäster till gården för att äta hos Stanko. Det betydde en fyrdubbling av antalet gäster.

Nedsläpp Grund

Stanko har bott i Degerfors i snart 30 år och har jobbat i krogbranschen i sexton år. Men mest känd kanske han är som konstnär där han gjort sig känd för sina tavlor som han arbetar fram med palettkniven. Men nu har han tröttnat på måleriet och kände att han vill göra något annat.
– Självsa skapandet har inte försvunnit men jag tröttnade. Jag vill arbeta med folk, träffa människor och det får jag göra nu, säger Stanko.
Han kände att Degernäs Herrgård var något speciellt och när han fick förfrågan att ta över tackade han ja. Stanko hade sett att restaurangrörelsen var till salu tidigare och funderade så smått på att slå till men det blev inget då.
När det förra året stod klart att den dåvarande krögaren skulle lämna Degerfors kände Stanko att det var dags att slå till.
Efter att han tagit över har det blivit allt fler som hittar till Degernäs Herrgård och det är inte bara golfspelare som tittar in för att äta lunch. Det serveras även frukost och middag senare på kvällen.
– Jag har lyckats hitta jättebra folk som hjälper mig. Jag frågade en hel del som jag kände. Några sa nej och en del sa ja. Nu har Stanko knutit bland annat en duktig kock och en bagare/konditor som kan göra allt från matbröd till bakelser och tårtor.

Stanko vid grytan

Stanko har alltid varit intresserad själv av att laga mat och han älskar att experimentera bakom grytorna.
– Jag tycker att varje tallrik ska vara som ett konstverk. Därför arbetar jag mycket med färgerna. Det ska vara en njutning för både ögon som gom, säger Stanko.
I köket lagas all mat från grunden med färska råvaror som så långt det är möjligt hämtas från lokala odlare eller köttuppfödare, bland annat från en producent i Åtorp. Glassen kommer från Grythyttan och rapsoljan som används i köket kommer från Mellösa Bigård.  Restaurangen har också ett samarbete med Hyttsjöns hantverksbageri i Nässundet mellan Kristinehamn och Storfors.
– Jag kan också nämna att all mat också är laktosfri. Dessutom har vi bestämt att vi inte längre tar emot kontanter utan det går bra att betala med kort som de allra flesta har eller mot faktura, berättar Stanko.
Han lägger också stor vikt vid miljön i matsalen.
– Det är fint dukat hela dagen med färska blommor och beroende på om det är frukost eller till à la carte så varierar vi dukningen, berättar Stanko

Jessica Wiener är restaurangchef på Degernäs Herrgård och har ett bra utbud av goda viner att erbjuda middagsgästerna.

VinbildNågot som blivit mycket uppskattat är Teater Nolbys föreställningar med mordgåtor som serveras efter en trerätters middag.
Idag har Degernäs Herrgård  åtta anställda och under sommarsäsongen växer arbetsstyrkan till fjorton personer.
Med sin konstnärsbakgrund sätter Stanko sin prägel på gården vilket bland annat inneburit att han bjuder in flera av sina konstnärsvänner som ställer ut på gården. Nu i mars är det Sinikka Holma Otter som hänger sina verk på gården och till sommaren blir det celebert konstnärsbesök av forne kristinehamnskonstnären Harry Moberg som numera bor i Malmö.

av Björn Hallin

Leave a Reply