Fest & Bröllopspalatset en dröm för alla brudpar

Nedsläpp Grund

I Degerfors finns allt man kan önska sig för de som ska gifta sig. Här finns Sveriges största utbud av bröllops- och festkläder och kunderna kommer från hela Sverige och även från Norge. Bakom dagens framgång står Ingegerd Nordquist som tog över verksamheten för ett par år sedan.

Ingegerd Nordquist och Anneli Björnelundh till höger visar upp en av Fest & Bröllopspalatsets alla bröllopsklänningar som kunderna kan välja mellan.

Brudklänning

Bröllopspalatset såg dagens ljus 2007. Den som hittade på idén var Birgitta ”Gittan” Pettersson som började med en butik för damkläder i Karlskoga 1983. Efter några år växte avdelningen för bröllopskläder och det lade grunden till det så senare blev Bröllopspalatset, en närmare 800 kvadratmeter stor butik i källarplanet under Coop mitt i Degerfors. 2012 tog Ingegerd Nordquist över verksamheten och företagsnamnet utökades då till Fest & Bröllopspalatset eftersom sortimentet förutom bröllopskläder även omfattar festkläder i alla dess former. Ingegerd och dottern Anna Nordquist, just nu mammaledig, står tillsammans bakom framgången med Fest & Bröllopspalatset.

I lokalerna fanns sedan tidigare Smyckestudion och Linas Hårstudio öppnade frisersalong och tillsammans kompletterar de tre företagen varandra.
Under årens lopp har formerna för hur ett bröllop ska arrangeras ändrats ganska ordentligt. De stora kyrkbröllopen får numera stå i skuggan av mer påhittiga arrangemang. Många väljer att gifta sig ute i det fria, i en vacker skogsglänta, under äppelträden hemma i trädgården eller på klipphällarna vid en vacker strand.
– Många väljer också att ha ett tema för bröllopet. Det kan vara ett färgtema, att alla klär ut sig i piratkläder eller att bröllopet har rocktema. Det går att hitta på det mesta, säger Ingegerd.
Förr kanske det också var vanligt att bröllopet begränsades till en dag och där brudparet åkte iväg på smekmånad senare på kvällen. Idag väljer många att ha ett tredagars bröllop.
– Bröllopsgästerna kanske samlas den första dagen och tar en golfrunda, umgås och äter gott. Den andra dagen är själva bröllopsdagen med vigsel och den tredje dagen kanske ägnas åt presentöppning och att man pustar ut lite, berättar Ingegerd.

Ryggbild

Själva bröllopskläderna följer också olika trender. Idag är det vanligare med spets och tyll och klänningar med djupare skärningar i ryggen.
– Bruden står ju med ryggen mot gästerna och då vill hon ju att ryggen ska vara snygg, säger Ingegerd. Det kan vara en spets i ryggen eller så kan det vara mer öppet. Några väljer ett färgat foder och andra väljer klänningar som är lite mer bondromantiska. Det är också ganska populärt att ha en liten ärmkudde på klänningen.

Bröllopspalatset har inte bara kläder för själva bruden. Här finns också ett brett sortiment även för brudgummen och brudföljet. Kunderna kan både hyra och köpa kläderna och här finns frackar, smoking, jaquette och frock coat, allt efter smak och tycke.
Den som vill klä upp sig mer ståndsmässigt kan också välja bland ett stort utbud av västar och kravatter. Här finns även ett stort utbud av balklänningar och studentkostymer och festkläder och tillbehör som till exempel hattar till de flesta tillfällen.

Väst

Bröllopspalatsets kunder kommer från hela stora delar av Sverige men även Norge.
– Vi är väldigt måna om våra kunder och lägger ner mycket arbete på att ha ett bra och trevligt bemötande. Dessutom har vi ju ett väldigt stort utbud och mycket att välja bland, säger Ingegerd.
Eftersom många kunder kommer långväga ifrån så läggs stor omsorg vid att kunden ska kunna åka hem igen med kläderna de vill ha. Om något behöver ändras så finns Anneli Björnelundh som arbetar som sömmerska och hon kan fixa det mesta under dagen som kunderna är i Degerfors.
– Vi trivs verkligen med att se alla nöjda kunder som åker härifrån och vi arbetar hela tiden med mottot att kunden ska se uppklädd ut, inte utklädd, avslutar Ingegerd.

av Björn Hallin

Leave a Reply