Emma fick nytt hjärta – Nu är hon starkare än någonsin

När Emma Dalman var 27 år hängde hennes liv på en mycket skör tråd och det var ovisst om hon ens skulle få uppleva nästa dag. Men hon hade turen många drabbade går miste om. Hon fick ett nytt hjärta som räddade hennes liv. Nu är hon tillbaka starkare än någonsin. 

Det var i april 2013 som Emma Dalman från Karlstad genomgick sin hjärttransplantation. Hjärtsvikt var orsaken. Ingen vet hur länge hon varit sjuk eller hur hjärtfelet uppstått.
När hon till slut opererades hängde Emmas liv på en mycket skör tråd.
– Läkarna har inget svar på det. Sedan det upptäcktes blev jag långsamt allt sämre. Men strax innan operationen gick det snabbt utför och det blev plötsligt stor risk för hjärtstopp, berättar Emma Dalman.

Nu är det snart två år sedan hon fick sitt nya hjärta och med en stor portion viljestyrka och med en sällan skådad envishet har Emma jobbat sig tillbaka till livet starkare än någonsin.  För även om hon alltid varit en aktiv person så är det inget mot vad hon är idag. Hon gymmar, cyklar, springer, simmar och skidar åtskilliga timmar i veckan. Och i mars ställer hon upp i en Svensk klassiker med Vasaloppet (skidor 9 mil), Vätternrundan (cykel 30 mil), Vansbrosimmet (simning 3 kilometer) och Lidingöloppet (springa 3 mil).

Och det är inte allt. I augusti åker Emma till Argentina för att delta i WTG, World Tranplant Games, vilket är det samma som Olympiska spelen och Paralympics, fast för organtransplanterade personer.
– Tävlingen genomförs på tre dagar. Man cyklar ena dagen, simmar en och springer en, förklarar Emma.

DSC_0179

Hon är väl förberedd och hennes engagemang har gett henne flera sponsorer som vill hjälpa henne att fullfölja sitt projekt. S.A.T.S i Karlstad, Torsby Skidtunnel, Karlstads dietistmottagning och Filipstads näringslivskontor med bland annat Kalhyttans Multiarena ingår. För Emma handlar det dock inte bara om henne själv och hennes personliga bedrifter. För henne är det bokstavligt talat en hjärte-fråga och därför har hon startat ett projekt som heter Heartcore där hon sammanlänkat sina aktiviteter med viktiga frågor om organdonation.
– Heartcore har tre syften. Främst att stötta alla som står på väntelistan för nytt organ, hjälpa människor att orka vänta. Det är oerhört jobbigt att vänta och alla får inte ett nytt organ i tid, de dör under väntetiden. Det andra syftet är att få folk att ta ställning för att donera och det tredje är att tänja och testa mina egna gränser och se hur långt jag själv som transplanterad kan gå.

Förutom arbetet med sitt projekt Heartcore jobbar Emma tillsammans med flera andra transplanterade eldsjälar i den ideella organisationen MOD, Mer organdonation.
– MOD driver organdonationsfrågan framåt. Vi jobbar mot politiker skolor och sociala medier. Vi jobbar för att skapa debatt och öka medvetenhet. Det dör en person i veckan i väntan på ett nytt organ. I organisationen är vi flera som genomgått samma sak, Peter Carlstedt som fått en njure av sin mamma, Martha Ehlin som fått fem nya organ och Joakim Stensson som har en lillasyster som väntar på nytt organ, berättar Emma.
Tillsammans har de bland annat arbetat fram en app som gör det enkelt för den som vill säja ja till donation att göra det.– Det är bara att klicka JA, och sen sms:a länken till sina anhöriga så är allt klart!
Och fastän det finns många som inte skulle säga nej till ett nytt organ själva om behovet skulle uppstå, är det förvånansvärt få som tar ställning och säger Ja när det kommer till tanken att ge.

MOD

Vill ni veta mer om MOD:
merorgandonation.se

Läs mer om Emma och Heartcore på: Heratcore.me
Bli donator: blinoator.se

av AnnaCarin Windh

Leave a Reply