Hur stor är din bolånekostnad?

 – Jämför här med grannens

Förhandla med banken om bo-lånet. 40 % av kostnaden är vinst för banken. Bästa sättet att förbereda sig är att checka hur mycket grannen betalar. Och sikta själv på 1,7 % för ett rörligt lån.

Hela 40 % av banklånet är en direkt vinst för banken. Så trots sjunkande boräntor för konsumenterna ökar bankernas bruttomarginal skriver SvD. Det betyder att det finns prutmån för den som inte ger sig.

Enligt Daniel Liljeberg, chefsekonom på intresseorganisationen Villaägarna, går det att nu pressa räntan till betydligt lägre nivåer än tidigare. Före finanskrisen låg bankernas vinst på omkring sju procent av hushållens räntekostnad och idag ligger vinsten på uppemot 40 procent.

– Fortsätt pruta på boräntan, även om räntorna är låga, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert och medlem i SvD Näringslivs räntepanel.

– På ett stort lån kan man tjäna flera tusen bara genom att pressa räntan några ynka räntepunkter. Sikta på att nå 1,7 procent för ett rörligt lån.

Snart införs även kravet på bankerna att visa faktiska snitträntor vilket blir ett nytt förhandlingsvapen för alla kunder. Snitträntorna ska redovisas för samtliga räntebindningstider och redovisas per månad. Finansinspektionen räknar med att kravet på att redovisa snitträntorna införs under april i år.

SvDs räntekarta bygger på att vi konsumenter skriver in våra faktiska räntor vilket gör det möjligt att se vilken ränta liknande hushåll har, vilken ränta våra grannar har och vilken ränta vår bank har erbjudit våra grannar den senaste tiden. Ett riktigt bra förhandlingsverktyg inför mötet med banken.

Räntekartan fungerar i hela Sverige men blir självklart mer korrekt i områden där många har redovisat sina räntor.

3-månaders snitträntor i ett antal städer i Sverige enligt räntekartan

Räntekarta

(Snittränta enligt SvD räntekartan 27/1 2015 för de lån som registrerades mindre än 3 månader sedan. Siffrorna baseras på städerna med omnejd.)

Här hittar du räntekartan >>

Källa: Compricer.
Foto: www.fotoakuten.se

Leave a Reply