Månadens klubbslag jan 2015

Ateljé Lyktan – med passion för form och funktion

Historien om Ateljé Lyktan börjar 1934, eller kanske egentligen ännu tidigare, men det är detta år som ett av Sveriges idag äldsta belysningsföretag grundas. 

Det är Hans Bergström och Vera Bergström Norell, äkta makar med delad passion för inredning och formgivning, som tillsammans startar upp och bygger verksamheten från liten verkstadsateljé till en organisation som med åren kommit att uppmärksammas såväl nationellt som internationellt.

Hans Bergström är själv formgivaren bakom Ateljé Lyktans produktion under belysningsföretagets första decennier. Med en utbildning på konstfack i bakfickan skapade han armaturer som de flesta av oss idag skulle säga har ett för 1940- och 50-talen klassiskt formspråk; lökformade glaskupor, mässingsstommar, flerarmade takarmaturer med kupor såväl i glas som textil och en stor variation av taklampor med metalltrådsstommar.

Bergströms armaturer ter sig för de flesta idag som anonyma, igenkännandet ligger främst i dess tidstypiska design, och vi förknippar dem inte nödvändigtvis med hans eller företagets namn. Under 1960-talet ansluter sig nya formgivare till Ateljé Lyktan. År 1968 ritar Anders Pehrson den färgglada familjen ’Bumling’ och succén är ett faktum. Många är vi som blir nostalgiska då den uppenbarar sig framför oss, kanske främst när vi minns pendeln som hängde över köksbordet som en stor färgklick, bullig till formen.

Bumlingarna har blivit klassiker i svenska hem, men Ateljé Lyktan har under åren haft en stor produktion med inriktning mot offentlig miljö, där ibland internationella uppdrag. OS-lampan är ett av de mer kända exemplen på ett sådant där Anders Pehrson lyckades galant med det prestigefyllda uppdraget att skapa inredningsbelysningen till OS-byn i München 1972.

Historien är ännu inte till ända. I Århus tillverkas fortfarande lyktor för privata hem och offentliga sammanhang. Bumlingen kommer varje år i en en ny färg. Men varför inte köpa den i någon av de klassiska kulörerna second hand?

av Anna Englöf, Värderingsexpert, auktionshuset Lauritz.com i Örebro

 

bild1_jan-15_klubbbild2_jan-15_klubb

bild3_jan-15_klubbbild4_jan-15_klubb

Månadens klubbslag

Bordslampa modell 712,

Hans Bergström, Ateljé Lyktan.

Värdering 1200 kr. Klubbslag 2900 kr.

Bordslampor ’Bumling’,

Anders Pehrson, Ateljé Lyktan.

Värdering 1000 kr. Klubbslag 800 kr.

Pendel ’Bumling’, Anders Pehrson, Ateljé Lyktan, Ø 60 cm.

Värdering 1500 kr. Klubbslag 3000 kr.

Bordslampa, ’OS-lampan’,

Anders Pehrson, Ateljé Lyktan.

Värdering 800 kr. Klubbslag 1150 kr.

 

 

Leave a Reply