Vårens inredningstrender från Formex

Den här säsongen handlar det om ytterligheter. Kreativitet och humor ställs mot det prydligt välordnade. Det mjuka organiska möter futuristiska former. Vi bjuds på innovativa material som antingen är helt nya eller återvunna. Men det är fortsatt fokus på det hållbara, ”det nya svarta är grönt” efter citat av Lotta Ahlvar. ”Våra blickar går bakåt men uttrycket är modernt” – med retro-moderna tygtryck, små finstämda mönster och klassiska material.

Nordic Neat
I trenden som är mässans övergripande, handlar det om ordning och reda med rätt sak på rätt plats. Med besked har vi lämnat ljust och fräscht för en färgskala där friska nyanser i rött och turkos blandas med gräddvitt, beige och brunt. Det ser prydligt ut när vi hyllar det alldeles vanliga. Esteten vill få till det med stil och väljer med stor omsorg nya smarta material.

Trendutstallning_Nordic Neat IMA105138

Bild 1. Nordic Neat, Designers: Sasa Antic och Niklas Hansson. Foto: August Eriksson.
2. Ingår i Formex trendtema Nordic NeatFoto: Pia Ulin/Johnér Bildbyrå

Nordic Essence
Nya innovativa material har hittat hem till ritborden, bland annat biobaserade material bestående av restprodukter där spill från industri blandas till olika kompositer. Det kan likna plast, keramik, porslin och syntetfibrer men är gjort av sojabönsmassa, kaffe, kokos, äggskal. Skräp blir till nya material som återanvänds.

Trendutstallning_NordicEssence

Johner_Essence1

Bild 1. Nordic Essence. Foto: Johnér Bildbyrå

Nordic Motion
Det handlar om kreativitet och humor. Den sportiga livsstilen märks också i inredningar i form av skarpa accenter, fiffiga lösningar med gummiband, resårer, kardborreband och färg – färg – färg!  Att ge produkter en unik färg är ett enkelt sätt att ge identitet. Mixa och matcha vilt är snarare regel än undantag.

Trendutställning Nordic Motion Sun loungers on beach

Bild 1. Ingår i Formex trendtema Motion. Foto: August Eriksson.
2. Foto: Matt Dutile/Johnér Bildbyrå

Nordic Folk
Den nordiska folkloristiska traditionen är en inspirationskälla för många formgivare. Formspråk och kreativitet från forna tider krockar med oväntade tekniker och udda materialkombinationer, när en ny generation formgivare lånar från slöjden. Traditionellt hantverk blandas friskt med det supermoderna och skapar nya uttryck.

Folk_johner3

IMA105338

 

Bild 1. Ingår i Formex trendtema Folk. Foto: Johnér Bildbyrå. 2. Foto: Pia Ulin/Johnér Bildbyrå

 

Lotta Ahlvar Moderådet.jpg

Vårens trender
är framtagna av
Lotta Ahlvar i
samarbete med
Svenska Moderådet.  

 

 

 

 


Formexmässan. 
Vår 2015
www.formex.se

 

Leave a Reply