De är motionen på spåren

Veronica, Marcus och Catharina Knutsson samt Torbjörn Nilsson från Ulfsby ger tummen upp för skidspåren på Kalhyttan.  

Kalhyttan i Filipstad har blivit något av längskidåkarnas Mecka. Folk från stora delar av Mellansverige vallfärdar till anläggningen, både elit och vardagsmotionärer, för att ge sig ut i de snörika spåren som erbjuder möjlighet till både fristil och klassisk åkning. 

Kalhyttans friluftsområde ägs av Filipstads kommun. Anläggningen drivs av flera lokala föreningar, Filipstads Cykelklubb, Filipstads Brukshundsklubb, Filipstads Orienteringsklubb, Friluftsfrämjandet och Friskvården i Värmland. Tillsammans går föreningarna under namnet Friluftsalliansen. Anläggningen erbjuder aktiviteter hela året, men särskilt populärt är Kalhyttan vintertid. Det har satsats rejält på det senaste inom konstsnö och bara graderna nått strax under nollan dröjer det inte innan skidspåren är klara.

kalhyttan 058

kalhyttan 069

Erica Hermansson 7 år, är en lovande talang som tränar för Filipstads skidklubb. Minst fem dagar i veckan tränar hon. För Filipstads skidklubb kör också Storebror Fabiansom är 12 år och även han lika lovande. För dagen blir det en träning på 3,8 mil.

Det finns möjlighet till utbildning för den som vill finslipa sin teknik och vallningsskola för de som åker bakhalt. Dessutom finns det skidlekplats, grillplats och stor servicebyggnad för avkoppling, ombyte, bastu och dusch. Redan tidig förmiddag börjar folk  strömma in. I skidspåret hittar vi Marie Pettersson som tillsammans med Malin Moberg och Birgitta och Sigvid Andersson åkt från Karlstad till Kalhyttan för att träna inför olika skidtävlingar under kommande säsong.

kalhyttan 030

Malin Moberg, Marie Pettersson, Birgitta Andersson och Sigvid Andersson från Karlstad tränar inför olika skidtävlingar som stundar.

– För det första finns det ju snö här. Men så är det en mycket bra anläggning med bra spår också. Så finns det fina omklädningsrum med dusch. Och man kan äta mat här, både egen eller köpa om man vill, säger hon. Att åka sex mil från Karlstad för att träna skidåkning varje vecka kan kanske tyckas långt, men Kalhyttan lockar skidåkare även från Göteborg, Mariestad, Örebro och lite varstans ifrån. Att åka skidor på längden är en motionstrend som verkar stå sig även snöfattiga vintrar. Både för elit och motionärer i alla åldrar.

Magnus Karlsson på Elsäkerhetsverket i Kristinehamn tränar inför Stafettvasan i mars påhejad av vapendragaren Helen Boqvist.

kalhyttan 038

Från Kristinehamn kommer Magnus Karlsson som i ett svagt ögonblick lovat sina arbetskamrater på Elsäkerhetsverket att följa med som en av teamets lagmedlemmar i stafettvasan den 6 mars. Med sig på premiärträningen inför detta har han sin vapendragare och påhejare Helen Boqvist. Det var inte igår han stod på skidor, men skam den som ger sig.
– Det är 30 år sen jag åkte sist och då bröt jag tummen, berättar Magnus. Efter löftet till jobbarkompisarna var det dock bara att ge sig på det igen, men bara det där att få tag i lämplig utrustning åt den reslige Magnus var inte det lättaste.
– De fick rota länge där på outleten i Sälen innan de fick fram ett par pjäxor i storlek 47 och passande skidor och stavar till. Helen Boqvist tror ändå att det kommer gå galant när det är tävlingsdags för Magnus.
– Det är ju min uppgift att se till att peppa honom. Så jag är bara positiv, skrattar hon. Hon verkar vara en bra assistent, och med bra många mer skidmil i benen än sin adept. Det kan nog gemene man se när de stakar i väg på den 3,8 kilometer långa slingan.

kalhyttan 006

kalhyttan 073

 Sigvid Andersson i spåret. Masken underlättar andningen i kyla. After ski på Kalhyttan med fika och skidor på tv ökar trivselfaktorn på anläggningen.

 

kalhyttan 013

 

av AnnaCarin Windh

 

Leave a Reply