Nostalgisk butik – nu i större kostym

Marita Olén Widenberg tillhör skaran människor som vågar satsa. Och därför gav hon sin butik Antik och Kuriosaboden en bra mycket rymligare kostym lagom till julruschen. Från att tidigare huserat i en 65 kvadratmeter stor lokal flyttade hon helt sonika tvärs över gatan för att driva sin butik i ett utrymme nästan fyra gånger så stort. 

K3 K4 K5

 

 

 

 

Retroglasen Strikt av Bengt Orup. Gamla fina schablonklichéer. Karlskogakristall.

Ett potpurri av kläder, möbler, porslin, glas, inredning och allt vad du vill möter ögat när man kliver in i Maritas butik Antik och Kuriosaboden som ligger i centrala Karlskoga. Sent 1800-tal med sirliga antika möbler och fint porslin möter 70-talsprylar som kobratelefoner och bumligt lergods. 40, 50 och 60-tal finns där, och en och annan porslinsfigur från 80-talet skymtas där också. Det är definitivt en butik för minnen, där man hjärtligt och spontant med jämna mellanrum kan utbrista i ett:
”Åhh, en sån där hade min moster.. och ” Åh, dom där fanns hos farmor!”
Här finns nostalgi för alla. Oavsett ålder.

K2

 

Det är luftigt och rymligt fast välfyllt i butiken, så man kan ju undra hur Marita tidigare fått plats i den lilla lokalen tvärs över gatan. Men å andra sidan, tillhör man den där skaran människor som Marita gör, driven och brinnande, är det inte svårt att utöka kommersen på några veckor och hitta vackra saker att fylla de tomma ytorna med.
För Marita är det visuella viktigt. Hon vill sälja det som hon själv tycker om och i hennes ögon är speciellt, eller vackert. Det är kvalitet som gäller. Och med kvalitet menar Marita inte alltid nödvändigtvis det allra dyraste, men gärna sådant som är känt för att vara bra grejer och sådant som stått sig genom åren. Orrefors, Kosta Boda, Karlskoga Kristall och Rörstrand för att nämna några exempel bland glas och porslin. Många kända hantverkare finns representerade i butiken. Dessutom är hon starkt emot ”datumstämpling”.
– Jag tycker inte om att saker och ting ”datumstämplas”. Att använda något några gånger och sen kasta bort det. Då är det väl bättre att låta någon annan köpa och ha glädje av sakerna. För en oftast något billigare peng än nypris dessutom. Man kan ju blanda gammalt med nytt. Som en äldre man sa till mig en gång ”Det är väl fantastiskt att kunna sälja en sak två gånger”, säger Marita.

K10
Enligt Marita behöver ett hem faktiskt aldrig bli riktigt färdigt, och däri ligger en del av hennes affärsplan. Varför inte byta och ändra lite som som man vill genom åren.
– Tröttnar man på en sak kan man sälja den och skaffa en ny, eller ja, begagnad fast ny för den som köper. Då är man ju dessutom miljösmart. Och kollar man efter designade grejer kan man få tag i riktigt fina saker. Samma sak om man tittar efter presenter. Man kan till exempel hitta delar till serviser som gått sönder, fina kristallpjäser eller få tag på fina märkesvaror ofta till riktigt bra priser.

I Maritas butik finns en hörna med märkeskläder, vintage och diverse accessoarer.
Barstolar a la westernstyle. Formgivaren är okänd, men visst är de häftiga.

K7 K8
Även kläder och accessoarer ingår i Maritas utbud.  Och precis som med allt annat i butiken är kvaliteten viktig, och tidlösheten. Där hänger märkesdressar i något modernare snitt tillsammans med någon aftonklänning som burits på självaste Nobelfesten för drygt 50 år sedan.
Men hur är det då med separationsångesten?  När man köper in saker man tycker om och kanske skulle vilja behålla själv,och istället säljer det?
– Ibland kan det vara svårt.  Men,  när det väl är sålt har det ibland hänt att man ångrat sig, fast det går över och man vänjer sig. Man kan ju inte behålla allt man får tag på. Jo, det skulle väl vara käre maken då. Han har hängt med i nästan 27 år nu, och honom tänker jag behålla, skrattar Marita.

K9
Den första telefon som formpressats i ett enda stycke var Ericofonen, mer känd som kobran, formgiven av Ralph Lysell och Hugo Blomberg på fyrtiotalet. Den blev en sensation när den kom på 50-talet. 1976 moderniserades kobran av den mycket kände Carl Arne Breger.

Eftersom det nu finns gott om utrymme satsar Marita åter på konstutställningar.
Först ut är NINA HENRIËT som visar 12 st oljemålningar. Utställningen kommer att hänga till mitten av januari.

K13 K12 K11

 

 

 

 

av AnnaCarin Windh

Leave a Reply