Borrar med kvalitet

– Kvalitet är vårt konkurrensvapen, säger Fredrik Enholm, som sedan cirka tio år driver Lekebergs brunnsborrning.

– Vi ger alltid ett fast pris på vattenborrning och garanterar tillgång på vatten i två år. En stor trygghet för kunden att veta att oavsett hur långt vi måste borra, gäller ett fast pris. Om man inte hittar vatten precis där man borrat använder man sig av hydraultryckning för att skapa nya sprickor eller öppna upp igensatta sprickor i berget. Det betyder att man aldrig behöver borra fler hål för att hitta vatten. Det behövs heller inga stora ytor för att borra.
– Vi behöver bara plats för vår bil. Den enda kostnad som kan tillkomma är om vi måste fodra borrhålet för att det går genom jordlager, fortsätter Fredrik Enholm, som tillsammans med sina två anställda gör borrningsjobb i en radie på cirka en och en halv timmes körtid. Det gör att man täcker in området från Karlstad till Västerås. Självklart utför också Lekebergs brunnsborrning borrning för bergvärme.

Telefonen är ett viktigt arbetsredskap för Fredrik Enholm.

Borr 2

Slagruta ute
För moderna vattenborrare är slagrutan inaktuell, eftersom borrhålen i snitt är 60-80 meter.
– Vi kollar att vi inte krockar med vatten- eller elledningar och undviker synliga föroreningar. Annars kan man generellt säga att vatten finns överallt!
Hur började det hela?
– Jag hade jobbat som lastbilschaufför, men blev intresserad av att starta något eget och genom bekanta kom jag att följa med på en mässa för borrutrustningar. Priserna på nya maskiner var alldeles för höga, men i samma veva fick jag möjlighet att köpa begagnad utrustning av en företagare, som skulle förnya sin maskinpark. Det var bara att utbilda sig och köra igång. Idag är både Fredrik och företaget SITAC-certifierade, vilket innebär en trygghet för kunden.
– Tyvärr finns det klåpare också i vår bransch.

Moderna maskiner
Nu har Lekebergs brunnsborrning en modern maskinpark.
– Vår borrutrustning är det senaste och är helt självförsörjande. Vi behöver ingen el, där vi ska jobba, så vi kan utan problem borra vid ”Karlssons sommarstuga” ute på landet. Fredrik Enholm menar att det är skillnad på borrning och borrning.
– Vi säger att vattenborrning är ett hantverk, medan värmeborrning är produktion.
Lekebergs brunnsborrning arbetar året runt.
– Borrningen är inget problem oavsett årstid. Det som kan ställa till det på vintern är kraftig tjäle som försvårar ledningsgrävning.
På frågan om hur lång tid det dröjer från beställning tills kunden kan få en borrning utförd, svarar Fredrik Enholm:
– Vi ligger på cirka fyra veckors väntetid, så hör av er så får ni prisuppgift direkt.

av Anders Björklund

Leave a Reply