Ett platsbyggt kök – en riktigt bra affär

En grov skiss över det nya köket, Sedan sätter sig Jonas med kunden och diskuterar detaljerna.

Svårt att få det snyggt med standardskåp i 60-bredd? Tröttnat på Billy-bokhyllor eller sugen på en snygg bardisk i gillestugan som grannen blir avundsjuk på? Då kan lösningen vara ett platsbyggt kök eller möbler som möbelsnickaren sätter snits på.
Det är heller inte så dyrt som många tror.

Ett ordentligt kök byggt helt i trä. Trästommarna blir inte dyrare än till exempel stommar i spånskiva och med vit melaminfolie som ytskikt, menar Jonas Hällqvist. Den infällda bilden visar ett färdigt kök.

A2

Alsterdalens Snickerifabrik i Ulvsby strax norr om Karlstad har satsat på platsbyggda kök, skåp och möbler sedan ett tiotal år tillbaka. Kundkretsen blir allt större och efterfrågan stiger stadigt från kunder i Värmland men även i Stockholmsområdet. Vitsen med att köpa ett platsbyggt kök är att kunderna får det precis som de vill. De som bor i lite äldre hus upptäcker ofta att de standardmått som köksutrustningen har idag inte var så aktuella för några decennier sedan. Då kan det vara läge att ta fram måttbandet och skissblocket och rita upp det nya köket precis som man vill ha det. Även om skåpen i dagens standardmått skulle passa
precis finns det fördelar med att köpa ett platsbyggt kök. Man får det nämligen precis som man vill ha det.
Priset då?
– Vi har givetvis svårt att konkurrera med priserna på till exempel IKEA men det behöver inte bli dyrare än att köpa ett kök hos de vanliga företagen som tillverkar
köksinredning. Dessutom blir det billigare än att gå till de specialiserade köksbutikerna, säger Jonas Hällqvist, som äger snickerifabriken.

A3

Hotell och restauranger
Företaget arbetar med att specialanpassa köksinredning, bygga bokhyllor helt efter kundens önskemål plus annan inredning som kan bli aktuell i ett hus.
Bland kunderna återfinns också hotell, restauranger och företag som vill inreda sin offentliga miljö. På företagssidan samarbetar snickerifabriken med olika
arkitekter och inredningsdesigners för att slutresultatet ska bli det avsedda.
Vad krävs det då för att få drömköket precis som man vill ha det?
– Det enklaste är att man sätter sig och gör en skiss i grova drag hur man vill ha det. Det behöver inte stämma på millimetern utan det viktiga är att vi får en uppfattning av hur det ska se ut. Sedan sätter vi oss med kunden och gör en mer noggrann ritning och först när vi vet att allt stämmer så sätter vi igång med tillverkningen. Köksskåp i standardmodell är ofta gjorda
av spånskiva som klätts med vit melaminfolie och dörrluckorna är ofta fanerade med en stomme av enklare material.
– Vi gör våra kök i massivt trä, säger Jonas. Köksluckorna tillverkar vi från grunden av träplank som vi sågar till och hyvlar och sedan fräser spår i sidstyckena för att sedan montera ihop luckan eller skåpdörren med mittenpartiet.

Massivt trä
Skåpstommarna görs oftast av massivt trä men den som vill kan få stommar med folierad spånplatta eller board.
– Men de massiva träskivorna kostar lika mycket som spånskivan, så det skulle jag
rekommendera, säger Jonas. Att skaffa sig ett platsbyggt kök behöver alltså inte kosta mer än att vända sig till en traditionell leverantör av köksinredning.
– Dessutom kan det vara bra att gynna oss som lokala tillverkare, menar Jonas.
Vi samarbetar med lokala vitvaruhandlare som levererar kylskåp och spisar och alla andra vitvaror som hör till. Vi samarbetar också med Bäckmans Stenhuggeri om kunden vill ha bänkskivor i sten. Vi har ett litet nätverk av företagare vilket betyder att kunden bara behöver ha en kontakt för att få ett komplett kök.

Lukten av trä
Alsterdalens snickerifabrik ställer också upp och gör kostnadsfria offerter och diskuterar fram vilka material och lösningar som är de bästa.
– Något som många kunder uppskattar är att de kan komma hit och följa produktionen av sina saker fram tills vi åker ut och monterar upp den färdiga lösningen, säger Jonas. Här kan kunderna komma in och känna lukten av trä och det är en upplevelse som många tycker är härlig.
Alsterdalens Snickerifabrik har egna lokaler i Ulvsby med en bred maskinpark och i princip kan de tillverka ett helt kök från grunden. Företaget har även en egen måleriavdelning vilket betyder att kunden kan få sitt kök i vilken färg de vill.
I dag arbetar fyra man i företaget och den är en nivå som man vill hålla.

A5 A4

Ett svarvat trappräcke och en smakfull inredning på en båt som Alsterdalens Snickerifabrik
levererat.

Av Björn Hallin

 

Leave a Reply