Nu kan Torbjörns Impala visas upp

– Efter 30 års varsamt arbete 

På tidigt 80-tal byggde Torbjörn Andersson om en Chevrolet Impala SS av årsmodell 1965 åt en kompis. Stylingen gjordes utifrån de kunskaper Torbjörn hade på den tiden och resultatet blev enligt honom själv delvis inte helt lyckat. Impalan tillbringade sedan nästan 20 år på en loge i Noratrakten och utsattes för en omild behandling, men 2006 lyckades Torbjörn att köpa bilen, i akt och mening att göra om och göra rätt.

– Bilen har nu byggts om med varsam hand och mitt mål har hela tiden varit att bilens form och harmoni ska finnas med i ombyggnaden. Att behålla bilens proportioner och linjer är det allra viktigaste för ett bra slutresultat, säger Torbjörn, som menar att han lyckats föra vidare traditionen att bygga om 50-talare till en 60-tals bil.
– Min Cheva Impala är nog den mest customiserade 60-talsbilen i Sverige, fastän man fortfarande ”knappt” kan skönja att bilen genomgått en så radikal ombyggnad. Jag blir glad när folk, som tittar på bilen och känner Impalans originalutseende, ser att den är ombyggd, men inte riktigt kan peka på hur den är förändrad.

Att behålla bilens proportioner och linjer är det viktigaste för ett bra slutresultat

Färdig!
Efter åtta år finns nu en bil, som Torbjörn anser är färdig. Många, många timmar har lagts på bilen. Till exempel har Torbjörn sågat isär fronten fyra gånger, för att han inte varit nöjd med resultatet! Nu sitter en ny front och en ny grill på plats.
– Det gäller att prova sig fram och det är svårt att se om det blir bra, när man jobbar i garaget. Bilen måste ut och man får ta sig många tittar från lite avstånd och från olika vinklar för att känna att den riktiga harmonin finns.
En enda detalj på bilen är lånad från en annan bilmodell – bakljusen kommer från Cadillac -59. Allt annat exteriört har Torbjörn knackat till i plåt utifrån bland annat plywoodmodeller.
Inredningen följer i stort originalet med vissa nya detaljer för att förstärka intrycket. I klädsel och andra detaljer finns tyg i guldflake inlagt.

Sista projektet?
Under sommaren har Torbjörn luftat Impalan och visat upp bilen bland annat på Power Meet i Västerås. Chevrolet Impala -65 har blivit en mycket populär jänkarbil att importera och Torbjörn tror att det kan finnas 10-15 stycken bara i Karlskoga-Degerfors-regionen
Med den här Cheva Impala från 1965, som det tagit 30 år med några uppehåll att bygga klar, avslutar Torbjörn sin karriär som custombyggare, eller…
– Det här var nog mitt sista stora projekt, även om jag har ögonen bland annat på en Plymouth – 57, som jag kanske någon gång i framtiden, tar mig an och gör klar om tid och tillfälle ges.

av Anders Björklund. Foto Anki Andersson

impala_5” Det här var nog mitt sista stora projekt ”

Fakta
Bil: Chevrolet Impala SS 1965. Intagen till Sverige troligen av någon som flyttat hit 1967.
Motor: 350 Cu in V 8 från en Cheva van -88.
Byggare: Torbjörn Andersson, Karlskoga

Läs tidigare reportage om custombygget här.

Leave a Reply