”Muminmamman”

TOVE JANSSON 1914.08.09 – 2001.06.23

Tove Jansson skulle i år fyllt hundra år

Hon är mest känd för att ha skrivit och illustrerat böckerna om Mumintrollen, men Tove Jansson är så mycket mer. Det blev sammanlagt nio böcker om populära figurerna; Mumintrollet, Muminmamman, Muminpappan, Snusmumriken, Sniff, Lilla My, Mymlan, Filifjonkan, Hemulen, Hattifnattarna med flera.

Tove Jansson var dotter till skulptören Viktor Jansson 1886-1958, och svenskfödda teckningsläraren och illustratören Signe Hammarsten Jansson 1882-1970. Hon studerade vid Tekniska Skolan (sedemera Konstfack), Stockholm 1930-33, Finska Föreninges Ritskola (Ateneum) Helsingfors 1934-36 och L ´Ecole D´ Adrien Holy, Paris 1938. Tove Jansson var verksam som bildkonstnär, satiriker och författare. Hennes liv och verk har skildrats genom utställningar såväl i Norden som runt om i världen. Just nu under oktober–november pågår en utställning även i Japan. Flera nya böcker om Tove Jansson har publicerats i år och även nyutgivningar av Muminböckerna. På Tammerfors Konstmuseum finns en permanent utställning och den 31 oktober 2014 har ”Muminfamiljen på Rivieran” premiär på biograferna i Sverige. På Junibacken i Stockolm kommer det att finnas en Muminutställning från och med februari 2015.

Selfportrait

I dag är Muminfigurer ett oöverskådligt område med tillverkare över hela världen. Tove Jansson gillade de handgjorda trollen, handgjorda in i minsta detalj. Det finns till exempel 77 stycken olika muggar att samla på. Ständigt kommer nya objekt att älska – om man har råd.

Under åren 1990-2007 gjorde Arabia en serie väggtallrikar med 34 olika motiv. Hennes böcker, tidskrifter, seriealbum, skivor, trycksaker och föremål spänner över en prisbild från 300 kronor upp till  13.000-20.000 kronor. De tecknade serierna blev Mumintrollens stora internationella genombrott. Under glansdagarna nådde Mumin-serien över 20 miljoner läsare dagligen.

Musik, film och skådespel är en viktig del av Muminvärlden. Kända skådespelare deltog i produktionerna och många av figurerna har tillägnats egna sånger. Om man vill se Mumintrollen,  kan man göra ett besök i Muminvärlden strax utanför Nådendal i Finland. Där träffar man Tove Janssons världsberömda Muminfigurer i sin rätta miljö.

av Marita Olén Widenberg
Bilder: © Moomin CharactersTM

 logospantone

Leave a Reply