Från Florida till Närke

Dalahäst, spegel och fåtölj. Utbudet hos Lauritz.com är brett, berättar Ashlee Grissom.  

Nu styr Ashlee internationell verksamhet från Örebro

Ashlee Grissom startade sin första antikaffär när hon var 18 år. Sedan har hon arbetat i konst- och smyckesbranschen. Ashlee har förflyttat sig en god bit över jorden.

– Jag föddes i Florida, växte upp i Los Angeles, där jag träffade många svenskar, som blev mina vänner och direkt efter första besöket i Sverige förstod jag att det var ett bra land att leva och arbeta i. Så på den vägen är det, berättar Ashlee Grissom, som sedan december 2013 är franchisetagare för auktionshuset Lauritz.com i Örebro.

1 miljard i omsättning
Lauritz.com är ett danskt företag, som finns i Sverige, Danmark, Tyskland och Belgien. Lauritz.com omsätter ca 1 miljard kronor per år och har besökare från mer än 200 länder. Auktionssajten har 130 000 besök per dag. Mycket av budgivningarna sker på nätet, därför är hela verksamheten väldigt internationell. I Sverige har Lauritz.com expanderat genom köp av Stockholms Auktionsverk och Helsingborgs Auktionsverk.
– Vi satsar på att erbjuda ett enkelt och smidigt sätt för kunderna att kunna ta del av vårt utbud. Vårt motto är att satsa på kvalitetsprodukter med intressant design, men även nyproducerat, som är unikt och roligt, fortsätter Ashlee Grissom.

ashlee_2Stolar i palisander av Niels Møller, värdering för 4 st 9000 kr. Soffa ’Hemmakväll’ av Carl Malmsten, värdering 4000 kr. Skulptur i brons av Thomas Almberg värdering 15 000 kr. Gustaviansk spegel, 1700-tal, värdering 20 000 kr.

Alltid gratis värdering
All värdering av inlämnade varor är gratis. Kunden kan också få en onlinevärdering genom att skicka bilder på det man vill sälja.
På Lauritz.com i Örebro finns nio anställda och av dessa är sex värderingsmän.
– Det borgar för säkra värderingar, då vi är specialister inom olika områden.
Lauritz.com tar emot gods, som värderas till minst 800 kr. Oavsett vilket värde produkten fått, börjar all budgivning på 300 kr. För en tid sålde Lauritz.com en buddhafigur med slutpris 23 miljoner, men även där började budgivningen på 300 kr!
– Till skillnad mot nätsajter, typ Tradera, är vår slutpunkt inte lika tidsstyrd som på nätet. Om budgivningen blir intensiv mot slutet av försäljningsperioden, får alla budgivare som önskar, chansen att fortsätta, även om tiden gått ut. Ingen ska behöva missa att lägga ett bud på grund av att man just för ögonblicket har dålig Internetuppkoppling.

ashlee_3Barskåp i teak formgivet av Hans J Wegner,  värdering 35 000 kr. 

Allt går att sälja  eller köpa
I princip allt går att sälja eller köpa via Lauritz.com.
– En stor del av vår omsättning handlar om smycken och klockor.
Konst är också en viktig del. Man kan lätt förledas att tro att möbler är vårt stora område. I vår butik på Radiatorvägen 7 i Örebro tas mycket av butiksytan upp av möbler, men det betyder inte att det är vårt största produktområde.
Just nu finns till exempel en annorlunda sportbil till salu i Örebro – en BMW Z1. En bil som bara finns i två exemplar i Sverige.
Som kund måste man alltid hålla sig ajour med vad som händer via webben.
– Registrerar du dig som kund, får du nyhetsbrev, som informerar om event, föreläsningar och specialerbjudanden, avslutar Ashlee Grissom.

av Anders Björklund

ashlee_4Religiöst motiv av oidentifierad konstnär, olja på duk, värdering 12 000 kr Sideboard, Niels Simonsen, Danmark, värdering 18 000 kr.

Leave a Reply