Familjen Breivald visar sina tre badrum

”Belysning, i form av dimrar i taket och levande ljus, ger en skön känsla”

Sköna badrum – med stil och funktionalitet

När det gäller badrum, och allt man vill ha i det, så har det på senare tid blivit minst lika viktigt som köket. Njutning och välbehag men i balans med stil och funktionalitet är ofta det man eftersträvar. Katarina och Mats Breivald, bosatta i centrala Karlskoga, har lyckats med just detta då de smakfullt renoverat husets två bad- och duschutrymmen, samt en mindre gästtoalett.

Det gäller att tänka igenom alla bitarna i en badrumsrenovering riktigt ordentligt och det är många val som måste göras. Våtrumsmatta eller kakel? Dusch eller badkar? Får vi plats med en handdukstork? Ska vi installera golvvärme?

För Katarina och Mats Breivald föll valet på kakel. De ville installera golvvärme och eftersom de hade två stycken bad- och duschutrymmen kunde de välja både badkar och dusch.

Paret anlitade företaget Kakelhuset i Kristinehamn för totalentreprenad för sina samtliga tre utrymmen, vilket inneburit att de fått hjälp med allt från förslag och planritning till ombyggnation av väggar, bilning av golv, rörinstallationer och elektricitet, till plattsättning och montering av badrumsinredning.

– Det vi tyckte var mest postitivt med Kakelhuset var att de gav nya idéer, andra infallsvinklar och tips om sådant som inte vi tänkt på. En del av förslagen gjorde att det till och med blev billigare än det var från början, sådant skapar förtroende, säger Katarina.

Arbetet inleddes med renovering av badrummet på bottenvåningen, vilket delvis även innefattade ombyggnation av planlösningen. En liten dusch med toalett blev, tack vare att en vägg in till ett angränsande rum revs, ett rymligt badrum. Här finns nu ett rejält tilltaget duschutrymme med stora glasade dubbeldörrar. Ett handfat med en kommod, komplett med belysning, och en vägghängd toalett blev valet på funktionell inredning. Detta tillsammans med vita stora kakelplattor och naturfärgad klinkers har paret fått en behaglig lugn atmosfär i sitt nya badrum.

När arbetet på bottenvåningen var klart startades fas två. Övervåningens badrum är något större till ytan. Här ryms nu både badkar, och duschhörna, tillsammans med ett handfat med kommod i samma stil som på nedervåningen. En vägghängd toalett i ett av hörnen och infällda dimrar i taket är detaljer som förstärker helhetsintrycket. Färg på kakel och klinkers är de samma som på nedervåningen. Stilrent, modernt men med neutrala färger som håller i längden.

Av Annica Nilsson

breivald_5Vägg av glasblock mellan dusch och hall
– Något ovanlig är väggen av glasblock mellan hall och badrum.
Denna är till för att ljuset från fönstret inifrån duschen även ska lysa upp i hallen utanför, berättar Katarina.

 

breivald_6Ett rejält tilltaget duschutrymme med stora glasade dubbeldörrar

 

breivald_7 breivald_8Praktiskt med specialanpassat handfat. Alldeles bredvid badrummet på övervåning finns också en minde gästtoalett. På grund av det trånga utrymmet letade Roland på Kakelhuset fram ett smalare handfat. Något som Katarina och Mats är mycket nöjda med. På gästtoaletten har paret också valt en något annorlunda kakel och klinkerplatta.
– Plattan är grå men den skimrar i olika färger, nästan som det är olja på den, visar Mats.

 

breivald_9– En praktisk detalj som vi är nöjda med är de infällda hyllorna av stenplattor i duschhörnan som Roland på Kakelhuset gav oss idé om, säger Mats.

Leave a Reply