Konst runt Möckeln

av Nina Henriêt

SISTA HELGEN I SEPTEMBER varje år öppnar konstnärer och konsthantverkare i Karlskoga-Degerfors upp sina verkstäder och ateljéer. I år firar man även 10 – års jubileum med extra många utställare – 47 utställare på 33 olika platser. En del av utställarna har varit med från början och en del är nya för i år. I Karlskoga konsthall finns en samlingsutställning med smakprov från alla deltagarna. Ett bra tillfälle att kolla in vad man vill titta lite närmare på och hämta deltagarförteckning med karta Mnytt har besökt 2 av utställarna.

konst_nina

Nina Henriêt
Nina är född i Sverige med svensk mamma men uppvuxen i Holland hos sin holländska pappa. Både pappa och farfar var konstnärer så hon blev självklart påverkad av sin miljö. Sin försörjning fick hon genom att arbeta med finansfrågor på en bank. I vuxen ålder gick hon på konstskola under några år. ”Där lärde hon sig inte att måla men däremot att se.”

– Måleri är som att trolla, säger Nina. ”Det slutliga resultatet blir alltid en överraskning.” Nina målar mest i olja men även i akryl. Motiven skiftar – allt efter känslan. Tidigare mycket abstrakta bilder med mycket färg. På senare tid även bilder med djur då gärna svin och får. Nina syr också tunikor vilka dekoreras med applikationer i batik. Nina och hennes man köpte ett hus i Östervik på Kosia när de bodde i Holland. Huset användes som fritidshus under några år men hösten 2012 flyttade de dit permanent.
– Då blev det kurs i SFI och nu går det riktigt bra med svenskan. I år är det andra året som Nina deltar i Konst runt Möckeln och visar sin utställning i ateljén i Östervik.

konst_marga

Marga Carlsson
Marga började sin bana genom en keramikkurs i ABFs regi för drygt 40 år sen, På den tiden arbetade hon som kemiingenjör men så småningom utvecklades det hela och hon anställdes som lärare på folkhögskolan med keramik som huvudämne. Marga ägnar sig mest åt prejning som är en stor utmaning.
– Speciellt stora fat som ibland säckar ihop på drejskivan, desto roligare är det då det lyckas, säger Marga. Det är i huvudsak bruksföremål som tillverkas t ex tekannor som fordrar en speciell teknik för att fungera optimalt.
– Att dreja koppar blir ibland rena meditationen, säger Marga. 1978 köpte hon sin första brännugn och numera har hon en fin modern ugn i sitt förråd. Bränningen sker i 1260-1280 gr. ”Vacker vardagsvara” var ett uttryck på 70-talet. Marga gillar enkla former och funktionella bruksföremål. Hon blandar en hel del glasyrer själv. Att bygga med lerplattor och forma för hand blir föremål som rakubränns utomhus enligt en japansk teknik. Resultatet kan verkligen variera och det är det som gör rakubränningen så spännande. Marga, som varit med från starten av Konst runt Möckeln, har sin utställning vid Möckelns strand nedanför Folkhögskolan.

Av Marita Olén Widenberg

konst_marga2

skålar av Marga Carlsson

 

Leave a Reply