Fotokakel av egna bilder

Parisimas unika metod – bränner bilder på kakel och glas

Vad har amerikanska helikoptrar som flyger i ökensanden och Parisima Nilssons teknik att bränna in bilder på kakelplattor gemensamt? Jo, båda använder en speciell skyddsteknik som skyddar helikoptrarna mot slitaget från ökensanden och bilderna på kakelplattorna håller i väldigt många år.

På badhuset i Karlstad finns parisima2
numera Lasse Sandbergs
Långa farbrorn på kakelplattor
som Parisima bränt.

 

Sedan 2007 arbetar Parisima Nilsson med tekniken att bränna in bilder på kakel. Idag finns hennes verk på bland annat det nya badhuset i Karlstad, badhuset i Västerås, Bonniers konsthall, Orrholmsgataget i Karlstad plus ett tjugotal andra ställen runt om i Sverige. Dessutom finns många privatpersoner bland kunderna. Parisima härstammar från Iran där hon under många år arbetade både som anställd och som egen företagare inom byggbranschen. Hon vill inte direkt kalla sig arkitekt.

Parisima Nilsson och företagets parisima3
marknadschef Michael 
Vinterfröjd
visar upp en kakelserie med
en inbränd bild.

– Jag brukar säga att jag bättre gillar att kallas husritare, skrattar hon. I den mansdominerade branschen lyckades hon bra trots att det var svårt för kvinnor att slå sig in.
– Men jag lyckades och skaffade mig erfarenheter i bland annat hur man beter sig i löneförhandlingar. Jag ritade till exempel ett 30-tal varianter på ytterdörrar som jag presenterade för min chef, varianter som kunderna sedan kunde välja av. Jag försökte hela tiden vara den bästa och att vara kreativ hela tiden. 1999, för femton år sedan, kom Parisima till Sverige. Ett land som hon hört skulle vara fantastiskt och hade  bra lagar. Här fick hon börja med att lära sig ett nytt språk och gå en första utbildning i hur det nya landet fungerade. Under utbildningen gällde det bland annat att försöka komma med en bra affärsidé som skulle kunna leda vidare.

I ett kök finns en parisima4
bild av en tjur på kaklet.

– Jag vann med min affärsidé om att starta en cafeteria och vi anordnade helgfester och drev den som en vanlig cafeteria. Många frivilliga hjälpte till och vinsten som uppstod användes sedan bland annat för att köpa in en musikanläggning till cafeterian. Här fick vi lära oss hur näringslivet fungerade samtidigt som jag lärde mig svenska. Det är nämligen språket som är nyckeln till friheten, menar Parisima.

Parisima Nilsson tog en parisima5
bild 
vid ett besök i Toscana
i Italien 
som nu pryder
familjens ena köksvägg.

Efter sex månader klarade hon sig utan tolk, gick ett vårdnadsprogram eftersom hon gillade att hjälpa andra människor och i december 2002 fick hon fast arbete med en bra ingångslön inom vården i Göteborg. År 2006 kom hon till Karlstad, gick en starta-eget kurs hos Almi. Året efter startade hon sin verksamhet genom att arbeta med exklusivt kakel, handgjorda plattor av svensk lera som togs fram i små serier. Tanken fanns dock hela tiden att gå vidare och allt förändrades när den digitala tekniken kom in i bilden. Den speciella teknik hon tog fram för att bränna in foton, bilder, mönster och olika motiv på kakelplattor var hon då ensam om. Det fanns dock andra tekniker som var dyrare och inte lika bra.

Parisimas teknik är miljövänlig medan andra tekniker kan använda olika syror i processen, ibland  med medel som är olagliga. Hon är lite hemlighetsfull när hon berättar om själva tekniken att bränna in bilderna på kaklet. Hon var bland de första att arbeta på det här sättet och även om det på senare tid kommit några konkurrenter ligger hon några år före i utvecklingen. Främst beror det på tekniken att behandla kaklet efter att bilden bränts in. Konkurrenter som försöker sig på samma sak har svårt att få ytskiktet att bli hållbart och stå emot slitage och nötning. Det är här den unika metoden med att skydda de amerikanska helikoptrarna kommer in. Metoden är fri från miljö- och hälsofarliga ämnen samtidigt som det behandlade kaklet eller glaset tål mycket hårda påfrestningar. Om kaklet sätts upp utomhus och någon klottrare håller sig framme så kan klottret lätt tvättas bort med vanligt diskmedel och vatten.

I Orrholmsgaraget i parisima6
Karlstad 
har Parisima
prytt en vägg.

Parisimas produkter var också ett av 17 bidrag som blev uttagna att delta i Green Challange, en internationell tävling för miljövänliga företag där totalt 58 länder deltog. Många som renoverar till exempel badrummet använder vitt kakel eller någon annan diskret färg.
– Jag tycker vi behöver mer färger. Vi ska låta vår personlighet spegla sig i inredningen och jag tror att det är en attitydförändring på gång. Många vågar ta ut svängarna lite mer, avslutar Parisima.

Av Björn Hallin

Leave a Reply