Storön – blev populärt utflyktsmål för Boforsanställda

Tack vare att disponent Sven Winqvist skänkte Storön till de anställda vid Bofors kunde en av Sveriges första semesteranläggningar i sitt slag byggas upp. Gåvan överlämnades 1940 och tämligen omgående sattes arbetet igång med att bygga upp semesterbyn.

Så här såg södra delen av Storön ut från luften. storon1
Den avlånga byggnaden är öns restaurang.

De första stugorna på Storön stod klara till midsommar 1941. Bygget var dock lite försenat men lagom till att de första sommargästerna kom till ön var nio stugor klara. Totalt byggdes det 16 sportstugor som var lite större samt 20 campingstugor som var lite mindre. Vid premiären gick det extratåg från Bofors med runt 600 resenärer och att så många ställde upp visar att intresset från början var stort.

Intill restaurangen kunde storon6
barnen åka 
ruschkana ut i vattnet.

De som var lyckligt lottade och som fick flytta in i de nybyggda stugorna hade tagits ut så rättvist som möjligt av Bofors tre fackföreningar. De övriga som kom till ön fick tälta men det var varmt och vackertväder så alla trivdes. Den stora restaurangen blev heller inte klar men det serverades mjölk och smörgåsar och de som var hungriga trots det fick ordna maten själva. Dansbanan var heller inte klar men midsommardansen ordnades genom att bräder lades ut i västra delen av den halvfärdiga restaurangen.

En kvartett framför en av storon2
de större stugorna.

Året efter premiären byggdes ytterligare 20 campingstugor. Anläggningen blev en av de första i Sverige i sitt slag, åtminstone fanns det ingen så stor. Först i landet blev senare också den semesterförening som bildades av företagen SKF, Bofors och Nohab. Då fanns det tre semesteranläggningar inom företagsgruppen och tanken var att semestergäster skulle få byta mellan de tre anläggningarna. Senare kom ytterligare tre anläggningar till och varje år fick fem familjer årligen besöka något av de andra semesterhemmen.

Nycklarna till stugorna hängde på en stor tavla, storon7
vilka några stuggäster här hämtar.

År 1945 byggdes Storön ut ytterligare med 20 sportstugor av en ny typ som hade ett stort rum och två sovalkover med tillsammans sex bäddar. Även en samlingssal och ett affärshus byggdes och senare utökades området med fler stugor. Som mest fanns det 326 bäddplatser på ön vilket betydde att runt 90 familjer kunde fira semestern på ön. Varje lördag kom det runt 300 besökare till Storön på dagsbesök och det fick till följd att ett nytt fartyg, M/S Marianne med plats för 170 personer köptes in.

Ombord på M/S Marianne på väg mot Storön.storon4

Från och med 1945 bekostade Bofors en veckas vistelse på Storön för alla pensionärer med fruar från Bofors och Björkborn. Dessutom fick barnrika familjer en subvention av avgiften. Annars kostade en veckas vistelse på ön 28 kronor för en vuxen och en lägre avgift för barn beroende på ålder. Under de här åren tilldrog sig semesteranläggningen stort intresse och olika studiebesök avlöste varandra. Bland annat fick ön besök både av en finsk och en engelsk delegation. Fram till 1950 besökte runt 31 000 personer ön. Till dem serverades cirka 262 500 måltider vilket gör 8,5 måltider i genomsnitt per person. Under årens lopp svalnade dock intresset från de Boforsanställda att fira semester på ön och till slut köpte Gullspångs kommun ön 1992.

250 gäster fick plats i den stora restaurangen.storon5

Av Björn Hallin.

Bilder har lånats ut av Bofors Arkiv, Karlskoga

 

Har du äldre bilder från Storön som beskriver

livet ute på ön när Boforsanställda åkte dit?

Vid en positiv respons planerar Nobelmuseet

att arrangera en utställning som beskriver

livet på Storön under den här perioden både

med bilder och berättelser. Kontakta gärna

museets intendent Hans Johansson på

telefon 0586 837 30 eller 070 326 04 92

 

Leave a Reply