En sällsynt och historiskt viktig karta över Norden kan bli din när Anders Bures Nordenkarta Orbis Arctoi Nova et Accurata Delineatio för första gången sedan 1996 kommer ut på auktionsmarknaden. Räkna dock med att det kommer kräva djupa fickor om du vill ha den på din vägg.
Några dagar in på december går en mycket speciell karta under klubban hos Stockholms Auktionsverk. Det handlar om Anders Bures stora väggkarta över Norden från 1626. Anders Bure, eller Andreas Bureus som han också kallas, var matematiker, krigsråd och kartograf och brukar anses som den svenska kartografins fader. Orbis Arctoi Nova et Accurata Delineatio, som den nu aktuella kartan kallas, är inte den första karta över Norden som framställts men den innehåller avsevärda förbättringar jämfört med sina föregångare. Olaus Magnus Carta Marina som publicerades ett knappt sekel tidigare brukar anses vara den första någorlunda korrekta kartan över Sverige och våra grannländer men det krävs inte mer än en snabb titt för att se att Bures karta betydligt bättre överensstämmer med verkligheten.
– Det här är utan tvekan ett av den svenska kartografins viktigaste verk, samtidigt som den hade stor internationell betydelse för hur Norden avbildades fram till 1700-talet. I stora drag stämmer den väl överens med den geografiska bild vi nu känner till, med undantag för Skåne som givits en ovanligt trekantig form – något som beror på att Bureus inte fick tillgång till de hemliga danska underlagskartorna, berättar Katharina Fahlstedt, chefsintendent för böcker, kartor och handskrifter på Stockholms Auktionsverk i ett pressmedelande.
Bure gjorde själv många resor för att göra mätningar och observationer under det mångåriga arbetet med kartan. Arbetet var beställt och sponsrat av Gustav II Adolf och kartan pryds också med kungens och drottning Maria Eleonoras porträtt. Utöver Orbis Arctoi Nova gjorde Anders Bure många andra pionjärinsatser, både som kartograf och i andra avseenden. Bland annat gav han ut en karta över Norrland 1611 och ett par år senare en mycket detaljerad Mälarkarta. Därutöver lade han grunden till lantmäteriet, var den förste i Sverige att använda decimalsystemet för mått och vikt, och var banbrytande i att utbilda lantmätare ute på fältet.
Orbis Arctoi Nova är sällsynt, och än mer så i privat ägo. Av de cirka sex exemplar man känner till är samtliga förvarade på bibliotek och i arkiv, och senast ett exemplar kom ut på auktionsmarknaden var 1996. Något som gör just detta exemplar speciellt är också att mycket av den text som omger kartbilden finns kvar, något som saknas på de flesta exemplar.
Exemplaret av Orbis Arctoi Nova et Accurata Delineatio som nu ska auktioneras ut mäter 160 x 140 centimeter och har ett utrop på 3,2 miljoner kronor.
Text: Nicklas Remmegård
Foto: Lars Trangius/Stockholms Auktionsverk