I slutet av augusti invigdes den nya ledning som kopplar ihop fjärrvärmenäten i Degerfors och Karlskoga. Solen sken och humöret på topp när landshövding Lena Rådström Baastad kunde inviga ett projekt som både gått fortare och kostat mindre än beräknat.
– Det har varit ett väldigt lyckat projekt och vi är glada över att vara i mål, säger Peter Jarl, kommunikationschef på Karlskoga Energi & Miljö.
Invigningen hölls i solskenet utanför den nya tryckstegringsstationen i Karlskoga för inbjudna gäster, men även en och annan från allmänheten stannade till och fick en korv eller tårtbit.
– Det är roligt att det finns intresse, menar Peter Jarl.
Beslut om att bygga den nya ledningen fattades 2022 och sedan dess har ett intensivt arbete pågått för att bygga ihop fjärrvärmenäten till ett nytt gemensamt energisystem. Mest synligt för allmänheten har arbetet med att gräva ned de tio kilometerna rör varit, men det har också byggts tryckstegringsstationer i både Karlskoga och Degerfors och genomförts arbete med att anpassa produktionsanläggningarna till det nya systemet.
– Härligt att vi står här och formellt kan inviga framtidens energisystem vid en av de nya stationerna. Byggnationen har följt planen och det är många parter som har levererat mycket på kort tid, säger Peter Lilja, VD på Degerfors Energi, och påpekar att även om det i första hand är ett klimatprojekt även har många andra fördelar.
Bland fördelarna kan nämnas att det gemensamma systemet skapar ökad robusthet, samt att det ger möjligheter att optimera investeringar och underhåll.
– Vi kan nyttja det bästa från båda bolagen och stärka fjärrvärmens konkurrenskraft. Samtidigt avlastas båda elnäten i och med att fastigheterna kan värmas med annan infrastruktur, säger Karlskoga Energi & Miljös VD Sebastian Cabander. Det här är något som båda energibolagen och dess kommunala ägare ska vara stolta över.
Ledningen och tryckstegringsstationerna ägs av det gemensamma bolaget Möckeln Energi AB som också kommer sköta drift och utveckling. Just att det är ett gemensamt projekt var också något landshövdning Lena Rådström Baastad tryckte på när hon invigde anläggningen.
– Samarbete är vägen framåt för klimatarbetet, säger hon. Den här satsningen är värd varenda krona, det är en investering för nästkommande generationer.
Bygget var beräknat att kosta 136 miljoner, varav 61 miljoner kom från naturvårdsverkets och EU:s investeringsstöd klimatklivet. Man lyckades dock hålla sig under den budgeterade prislappen, vilket är en källa till stolthet.
– Det är inte ofta det händer, avslutar Peter Jarl med ett leende, det har varit ett väldigt lyckat projekt.
Text: Nicklas Remmegård
Foto: Karlskoga Energi & Miljö