På nya äventyr bland ödehusen

Efter framgångarna med sina två tidigare böcker om ödehus har Tomas Molin nu skrivit en tredje, I ödehusens förtrollande värld. Liksom i de tidigare böckerna berättas i text och bild om ödehus runt om Örebro län och östra Värmland. Här finns huset som fullt möblerat stått övergivet i nära 50 år, spökhuset Tallbacka, det gröna ödehuset mitt i stan och många fler vars historia Tomas berättar.

– Det är lokal kulturhistoria som är både sorglig, vacker, mystiskt och lite spännande, säger han.

När Tomas Molin för ett par år sedan gav ut sin första bok om ödehus, Bland tomtar och troll i ödehusen, visade det sig snart att intresset för ödehus är större än någon hade trott. Boken fick ett varmt mottagande, och efter en uppföljare, en lång rad föreläsningar och oräkneliga möten med läsare, likasinnade och andra nyfikna har nu bok nummer tre landat på bokhandelsdiskarna.

 – Många är intresserade av det gamla och av nostalgi, och jag har hela tiden fått frågan ”när kommer tredje boken?”, och jag har så mycket material att det räckte till en bok till, säger Tomas.

Tomas Molin

I den nya boken har han också haft möjlighet att följa upp några av de hus han skrivit om i de tidigare böckerna. Det är hus som stått tomma länge men som tagits över av nya, unga ägare som ger husen nytt liv (bland annat ett hus i Lekhyttan vars renovering du som läser Mnytt kunde läsa om i höstas). Där finns även ett kapitel som kom sig av att en kvinna kom fram och köpte två böcker på en signering, en till sig själv och en till en släkting, och som kunde berätta att det där huset med hål i taket, det var hennes barndomshem, som hennes far en gång i tiden hade byggt.

– Så jag fick bilder och berättelser och kunde skriva ett kapitel om ”ödehusets barndom”, och hur det kom sig att det blev ett ödehus.

Tomas beskriver det som att han egentligen bara krusar på ytan, att det finns många, många ödehus kvar att upptäcka och dokumentera. Skulle han bli sugen att skriva även en fjärde bok saknas inte material, och det är många som bidrar med tips om var det finns nya ödehus att upptäcka.

– Jag har ungefär 60 tips som ligger och väntar, säger han, jag skulle kunna hålla på med det här hur länge som helst. Det är så roligt att få gå in i ödehusbubblan.

Text: Nicklas Remmegård

Foto: Tomas Molin