Nu ska Gustafsviks herrgårdspark säljas

Nu är processen för att sälja Gustafsviks Herrgårdspark utanför Kristinehamn igång. Den anrika herrgårdsparken som tillhört kommunen i nära 70 år ska nu få en ny ägare, och det är helt öppet för alla som vill att anmäla sitt intresse.

– Det är en speciell fastighet med rik historia och fint läge, jag kan tänka mig många olika typer av köpare, säger Filip Andersson, ansvarig mäklare på Svenska Gårdar.

Förra våren fattade Kristinehamns kommun beslutet att sälja Gustafsviks Herrgårdspark. I mitten av juni lades Gustafsvik ut till försäljning hos Svenska Gårdar, och från mäklarens sida förväntar man sig ett stort intresse nu när processen är igång.

– Att intresset kommer vara stort vet vi, men det blir spännande att se exakt hur stort och vem köparen blir, säger Filip Andersson.

Fyra visningar är planerade under sommaren, den första 26 juni och den sista 4 augusti, innan sista anbudsdag som är satt till 31 augusti.

Man förväntar sig även ett stort intresse från allmänheten och i samband med visningen söndagen 21 juli kommer guiden Christina Skan finnas på plats för att berätta om herrgårdens historia. Alla är välkomna till den guidade visningen, men man behöver boka in sig i förväg via en länk som finns på Svenska Gårdars hemsida.

– Jag tror att det är viktigt att förmedla historien, säger Filip, och både vi och kommunen vill att alla ska få möjlighet att komma och titta.

Vem köparen kan komma att bli är helt öppet, men Filip understryker att kommunen vill veta vilka planer spekulanterna har för platsen och att det inte nödvändigtvis kommer bli den som lägger det högsta budet som sedan får köpa fastigheten.

– Det ska vara någon som kommunen tycker är lämplig. Det är en jättehäftig plats men man behöver ha en idé om vad man ska göra med den.

Även om det finns en del bestämmelser kring vad man rent fysiskt får göra med byggnaderna och parken med hänsyn till kulturhistoriska värden är möjligheterna till hur fastigheten kan användas stora, och Filip understryker att det går att tänka sig både boende och många olika typer av verksamheter. Förhoppningen är att den kommande ägaren ska kunna utveckla området, och kanske rentav återge det lite av sin forna glans.

– Det roligaste tycker jag vore om någon bygger upp herrgården som den såg ut innan den brann ner, säger Filip med ett lätt skratt, det vore fränt.

Text: Nicklas Remmegård

Foto: Johan Höwler, Studio 054