Brett program på Karlskoga Summertime Blues Festival: ”Fantastiskt nöjda!”

Karlskoga Summertime Blues Festival kommer allt närmare. Lördag 27 juli är det dags, och man har satt ihop ett program med en blandning av stilar från klassisk blues till råa riff, med legendarer och framtidsnamn.

– Vi är fantastiskt nöjda med line-upen och hoppas på mycket folk och minst lika fint väder som förra året, säger Hans Greek från Karlskoga Rock & Bluesförening.

Först ut är Hurley & The Blue Dots, vilka beskriver sin musik som hillbilly rhythm and blues. Det blir fart och fläkt med inspiration från 40- och 50-talen, och de kommer till Karlskoga med ett nysläppt album i ryggen.

– Vi har haft dem i tankarna i flera år, så det är väldigt kul att de kommer hit, säger Hans.

Ebba Bergkvist & The Flat Tire Band

En ambition när man bokar banden är att få in lokal anknytning i programmet, och det får man i såväl Blueass Blues Band och Canadian Club Totta Tribute.

– PG som sjunger i Blueass bor här i Karlskoga, så det är roligt att få med dem.

Canadian Club är kanske årets mest namnstarka bokning. Med Karlskogabördige Nikke Ström och gitarristen Bengan Blomgren i spetsen är det i princip hela Tottas Bluesband som ställer sig på scenen för att hylla Totta Näslund och framföra hans musik.

– Vanligtvis är inte alla gubbarna med men nu kommer hela bandet, så det blir riktigt, riktigt kul. Det här är så nära Totta du kan komma i dag.

Betydligt yngre än nämnda legendarer är Ebba Bergkvist & The Flat Tire Band, ett Stockholmsbaserat band som börjat göra sig ett namn på klubbscenerna. Här handlar det om rå garagerock och hjärtskärande blues med tunga riff.

Sist ut för att avsluta kvällen med fart och fläkt är Arvikabandet T-Bear & The Dukes. Det blir en blandning av traditionell och modern blues men också funk och annat som går att dansa till.

– Det är bra blandning på deras sväng, och Torbjörn i fronten är en riktig sprallgök, säger Hans med ett leende.

Mellan akterna på stora scenen kommer Bert Deivert and The Copperhead Run göra 15-minutersset på en mindre scen. Bert Deivert är en bluesräv som spelat med många stora namn genom åren. Dansvänligt sväng utlovas.

– Vi hade honom på pumphuset för några år sedan och det var riktigt, riktigt bra, berättar Hans, han spelar bluesmandolin, så det blir ett väldigt speciellt sound.

– Vi hoppas att så många som möjligt går man ur huse för en härlig sommarkväll. Näset är en fantastiskt fin plats att vara på, så bara vädret är med oss kommer det bli en riktigt härlig kväll.

Text: Nicklas Remmegård

Bilder: Karlskoga Summertime Blues Festival