Högsäsongen är igång, och Marco Åkesson hoppas på en fin vår och sommar.

Nu är högsäsongen igång på Plantmarknaden

I början av maj kom äntligen vårvärmen och gav trädgårdssäsongen en kickstart. På Plantmarknaden Trädgård & Café i Lindesberg ser man fram emot en fin sommar med många spännande nyheter i sortimentet.

– Det sparkade igång ordentligt nu när det blev varmt, säger Marco Åkesson, det har varit en lång och kall vinter och det kliar i fingrarna hos folk att komma ut i trädgården.

Utbudet av dahliaknölar är stort, här finns både klassiska sorter och spännande nyheter

Plantmarknaden är mer än ”bara” en trädgårdshandel. Med café, djurhage och mycket att se är man ett utflyktsmål för hela familjen. Den stora högsäsongen är tiden fram till omkring midsommar när allt ska planteras ut i trädgårdarna, men man har bra fart hela sommaren, inte minst under semestertider.

– I juli kommer många som gör en utflykt eller vill göra fint vid sina sommarhus, och caféet är riktigt populärt i juli.

Medan vi promenerar genom Plantmarknadens stora utomhusdel berättar Marco engagerat om växterna och hur de bör skötas, om nyheter och favoriter.

– Det är tillfredsställande att odla sitt eget och se det växa upp, säger han, hur det växer från ett litet frö och sedan kunna njuta av det på sensommaren. Att hålla på i trädgården har en helande effekt.

Under vårt samtal flikar han då och då in ett tips eller råd. Han passar även på att avliva myten om att tomat och gurka inte går att odla tillsammans.

– Den har uppstått då yrkesodlarna separerar tomater och gurka i och med att tomat är mer köldtålig, men de går alldeles utmärkt att ha tillsammans.

Just det ätbara, inte bara tomater, gurka och andra grönsaker utan även fruktträd, bärbuskar, kryddväxter och det mesta som går att äta har varit populärt de senaste åren, och är något Marco tror kommer öka även fortsättningsvis.

– Förr köpte man bara humle för väggbeklädnad, nu är det fler som köper för att prova att brygga öl med, säger han när vi stannat till vid bänken där de olika humlesorterna – varav flera är kultursorter som upptäckts och börjat odlas igen – står uppradade.

Många är oroliga för buxbomens härdighet, men på Plantmarknaden finns sorter som tagits fram i Chicagotrakten som är härdiga ner till 30 minusgrader och klarar vårt klimat utan problem

Något annat som också blivit efterfrågat på senare år, och som hittat en ny målgrupp är dahlior. Det var tidigare i huvudsak efterfrågat av en lite äldre publik, men för några år sedan började det dyka upp unga tjejer som ville ha dahlior. Det visade sig att det var influencers på sociala medier som fått upp den yngre generationens ögon för att odla dahlia.

– Sociala medier kan ha stor påverkan, ler Marco, det är roligt att en ny grupp trädgårdsintresserade kommer igång.

Strax utanför stannar vi till vid en fjärilsbuske, även det en populär växt i många trädgårdar.

– De är riktiga fjärilsmagneter på sommaren, när de blommar är det fjärilar överallt.

Den dag vi kommer på besök är vädret tillfälligtvis aningen för kallt för fjärilar, men en och annan humla surrar bland blommorna.

– De är duktiga att pollinera, humlorna ska vi vara rädda om.

Han lyfter vikten av att gynna pollinatörer och andra av trädgårdens små medhjälpare. Genom att välja växter som passar pollinerande insekter eller sätta upp insektshotell bidrar man inte bara till den biologiska mångfalden, utan kan också dra nytta av småkrypen.

– Nyckelpigor är storkonsumenter av bladlöss, så fler av dem innebär färre skadedjur.

På frågan om han har några råd att skicka med läsaren nu när det verkligen börjar ta fart i trädgårdarna kommer svaret snabbt.

– Håll efter ogräset redan nu, det har du igen längre fram om du är med och rensar från början. Och satsa på en riktigt bra jord för sommarblommorna, en näringsrik jord som är anpassad för balkonglåda eller kruka, det får du igen på resultatet.

En fika med utsikt över rosenträdgården är det många som vill ta under sommaren

Text och foto: Nicklas Remmegård