(Foto: Christian Lue/Unsplash)

Klimat och säkerhet viktiga frågor för partierna i EU-valet

Vilka är egentligen partiernas viktigaste frågor inför det stundande EU-valet? Och hur påverkar det oss här i vårt område? Vi hörde av oss till lokala företrädare för de olika partierna och ställde frågan: Vilken är ert partis viktigaste fråga i valet till Europaparlamentet, och hur påverkar det din hemort?

Siri Hasting, Vänsterpartiet Värmland:

Vänsterpartiets viktigaste frågor i EU-valet är klimatet, välfärden och trygga jobb.

Det är svårt att välja vilken av dessa tre som är absolut viktigast, men om man ska göra en koppling till Värmland tänker jag att det är trygga jobb med schyssta villkor som kan ha mest påverkan på den enskilde värmlänningens liv. Vi vill arbeta för ett EU som inte sätter marknaden och att maximera vinster i första hand, utan EU:s medborgare och deras rätt till en trygg arbetsplats med bra villkor. Vi vill att alla som arbetar på den svenska arbetsmarknaden ska ha tillgång till svenska villkor med kollektivavtal och förhandlade löner. Vi vill också sätta stopp för EU-regleringar som gör det möjligt att pressa ner lönerna i Sverige, tillåta otrygga anställningsformer som gig-jobb, och gynna företag med sämre arbetsvillkor i exempelvis kommunal upphandling. Med Vänsterpartiet får värmlänningarna en tryggare och schysstare arbetsplats!

Nina Höijer, Socialdemokraterna Karlskoga:

Socialdemokraterna har fyra prioriterade områden i EU: ekonomi, klimat, kriminalitet och säkerhet. Inom alla dessa områden anser vi att Sverige och EU bör ta gemensamt ansvar för bästa möjliga resultat. För Karlskogas del är säkerhetsfråga högaktuell. I vår kommun är försvarsindustrin högst närvarande och en viktig arbetsplats för många Karlskogabor. Säkerhetsfrågan är avgörande för Europas framtid och vår svenska säkerhet hänger också till stor del på hur kriget i Ukraina utvecklar sig. Vi tror på ett fortsatt stark stöd till Ukraina och där kan försvarsmateriel från Karlskoga spela en viktig roll.

Fotnot: Frågan skickades ut till lokalavdelningar av samtliga riksdagspartier via e-post. Till de partier som valde att inte svara när frågan ställdes första gången skickades en påminnelse. Samtliga partier har således fått chansen att svara på vilken som är deras viktigaste fråga i valet till EU-parlamentet. I det fall något svar inkommit efter tidningens pressläggning publiceras dessa här på Mnytt.se