Mats Anhammer ser fram emot att kunna använda hela byggnaden. Målet är att renoveringen ska färdig före byggnadsvårdsdagen i september.

Har hjälpt många förverkliga sina drömmar – nu renoverar Ovolin själva

Många är de renoveringsprojekt Ovolin kunnat följa genom åren, nu är man själva i renoveringstagen. De övre våningsplanen på det gamla sädesmagasin i utkanten av Örebro där man har sin butik håller som bäst på att göra i ordning, och när ombyggnationen är färdig kommer man ha ytterligare fyra våningsplan till sitt förfogande.

– Det är roligt att kunna ta hela det här fina gamla huset i bruk, säger Maths Anhammer.

Utöver att få en större butik och mer utrymme för tillverkningen av färg är tanken att kunna visa upp färdiga miljöer och målade ytor, samt att ha möjlighet till kurser, utbildningar och att låta folk prova på att exempelvis måla.

– Det är roligt när folk kan hitta inspiration i att prova själva, menar Maths.

Intresset för byggnadsvård och naturliga material ökar ständigt, och att de övre våningsplanen ska göra i ordning och tillgänglighetsanpassas är något man önskat i flera år.

– Det är jätteroligt att det blir av nu. Det är kommunen som äger fastigheten och de har varit positiva till det här hela vägen, men det är mycket som behövt falla på plats.

Ovolin har funnits i över 30 år och grunden i företaget är ännu äggoljetemperan man tillverkar helt själva på ekologiska ägg, linolja och naturliga pigment.

– Den är vårt signum och det som fortfarande är det absolut största för oss, säger Maths.

Mats beundrar det gamla klottret på en av pelarna

Genom åren är det många äldre hus vars renovering man fått följa, och där man varit behjälplig med tips och råd om material och tekniker. I dag är det också många med nyare hus, eller som bygger helt nytt, som vill arbeta med hållbara och traditionella material och tekniker. Just att få följa kundernas renoveringar och hur gamla hus får nya liv beskriver Maths som en av de bästa delarna med jobbet.

– Det är jätteroligt att få följa den här projekten, att få vara med på ett litet hörn när människor förverkligar sina drömmar.

Målet är att renoveringen – kanske är restaurering ett bättre ord – av Ovolins egna lokaler ska vara färdig mot slutet av sommaren. Tanken är att bevara karaktären på huset, som ännu bär spår av den verksamhet som ursprungligen bedrevs här. Öppningar i golv och tak visar var spannmålet hissades upp, rutschkanan där säckar skickades ner genom byggnaden finns kvar, om än för tillfället nedmonterad, på pelarna på en av våningarna finns blyertsklotter från de som en gång arbetade här. Namnteckningar, enkla figurer. 1910 står det på ett ställe, 1895 strax intill.

– Det är en fantastisk byggnad vi är i, det ska bli roligt att kunna använda hela.

Text och foto: Nicklas Remmegård