Lyckad fårfest i Kil

Vid månadsskiftet februari-mars hölls den årliga Fårfesten i Kil. Nära 10 000 besökare kom för att botanisera bland de omkring 120 utställarnas utbud och ta del av det digra programmet.

– Det var väldigt lyckat, säger Karin Granström, ordförande i arrangerade FÅReningen Fårfest i Kil, vi brukar ha som målsättning att vi ska ha det bästa året någonsin och det känns som vi når upp till det varje gång.

Fårfesten i Kil har arrangerats sedan 2006 med målet att inspirera, skapa nätverk, sprida kunskap och vara en marknadsplats för produkter från får. Karin Granström berättar att de som jobbar med att arrangera Fårfesten alla är något av ullnördar och vill sprida att ullen är ett väldigt bra, hållbart och mångsidigt material.

– Vi ville skapa en marknadsplats för att öka användningen av ull, säger hon.

Årets tema var I nöd och lust, vilket bland annat tog sig uttryck i att brudkreationer inspirerade av de fyra årstiderna visades.

FÅReningen har i dag omkring 150-200 medlemmar, och Fårfesten lockar årligen tusentals besökare till Kil. I år hade man en bit över 9000 besökare under de tre dagarna, och såväl besökare som utställare kom från vida omkring.

– Tågen hit är fulla de här dagarna, ler Karin och berättar att de mest långväga i år var en buss som kom från Haparanda.

– Och vi har utställare från norra Island som kommer varje år.

Utbudet hos utställarna var som vanligt brett, och en nyhet för i år var en utställare som sålde glass gjorde på fårmjölk – som visade sig vara så populär att han sålde slut. Även bland övriga programpunkter fanns en stor bredd med allt från föreläsningar och kurser till uppvisningar och ull-SM där fårägare kunde tävla i vem som hade den finaste ullfällen.

– Våra hantverkskurser är alltid populära, och fårklippningen på Kil Arena som var nästan fullsatt, säger Karin.

Hon berättar att responsen från besökarna har varit god med bara positiva kommentarer, och även i FÅReningen är man väldigt nöjda med årets evenemang.

– Det är ett stort arrangemang och ett stort engagemang hos våra medlemmar, säger hon, ullen är en folkrörelse.

Påskpynt med de klassiska färgade ullduttarna var populärt

Text: Nicklas Remmegård

Foto: Marita Olén Widenberg