På Berga är man redo för äggets högtid

På Berga Skafferi utanför Fjugesta är det full fart inför påsken och våren. Här finns det mesta för påskbordet, producerat på gården eller i närområdet. Inte minst ägg som kommer direkt från gårdens 12 000 ekologiska höns.

– De som kommer hit säger att det är de godaste äggen, säger Karolina Schneider.

När vi kommer på besök har det precis kommit en leverans av tunnbröd som bakat i trakten, och trots att det är en vanlig torsdagsförmiddag kommer kunder i en jämn ström till den obemannade äggboden. Påsken närmar sig, och visst märker man en ökad efterfrågan såhär års.

– Folk äter alltid ägg, säger Karolina Schneider, men påsk är äggets högtid.

Hon påpekar dock att det även om påsken är högsäsong varit mycket kunder hela året.

– När det pratats i media om äggbrist så gör det att fler kommer hit.

På Berga Gård råder dock ingen brist på ägg, men då hälften av de 12 000 hönsen nyligen bytts ut menar Karolina om att det för tillfället finns lite färre ägg av udda storlekar än vanligt, framförallt de största äggen. Detta eftersom äggens storlek ökar med hönsens ålder.

– Men vi hoppas på lite påfyllning med små fina påskägg från de unga hönsen.

Även om äggen står i centrum är Berga Skafferi mycket mer än så. I såväl butiken som äggboden finns ett brett utbud av närproducerade produkter. En hel del är sådant som kommer från den egna gården, annat från gårdar och producenter i närområdet.

– Vi vill ha svenskt och så närproducerat som möjligt, och det bästa är om det är både närproducerat och ekologiskt.

Till påskbordet kan man exempelvis erbjuda lamm som fötts upp på gården, liksom glassen man gör på ägg från gården och mjölk från grannen. Även ostar av olika slag är efterfrågat av kunderna, och inte minst ostkakan som inte bara vunnit medalj i SM för mathantverk utan rentav lockar smålänningar att köpa med tillbaka till Småland. Bättre betyg kan en ostkaka knappast att få.

– Och eftersom jag är från Småland tycker jag att jag har rätt att baka småländsk ostkaka, säger Karolina med ett leende.

Text & foto: Nicklas Remmegård