Lars Weman och Timmie Falk blickar med tillförsikt mot 2024 års säsong - och längtar tills den nya läktaren står färdig.

Optimism i Degerfors inför seriestarten

Med bygget av Stora Vallas nya läktare igång och en stark försäsong i ryggen blåser positiva vindar kring Degerfors IF inför nystarten i superettan.

– Läktaren kommer komma på plats, vi känner ett starkt stöd från supporterled, engagemanget har växt, det kan bli ett roligt år säger klubbchef Lars Weman.

Grävmaskinerna rör sig makligt i solskenet längs Stora Vallas ena långsida. Ännu pågår mestadels markarbeten, men under våren kommer här den nya läktaren växa fram. Att den behövs har stått klart sedan länge – under åren i allsvenskan spelade Degerfors på dispens från förbundets arenakrav – men vägen till byggstart har varit krokig. Enligt plan ska läktaren stå klar i juli, och även om det blir lite rörigt under byggprocessen går det inte att ta miste på att man är glada över att spaden äntligen satts i marken.

– Det har varit en lång följetong med många turer fram och tillbaka så det känns väldigt positivt att bygget är igång, säger Lars Weman, hade den inte byggts hade det inte funnits förutsättningar för oss att gå upp igen.

– Framför allt är det väldigt skönt att slippa ha de icke uppfyllda kraven på arenans utformning, menar presschef Timmie Falk, men det blir också en förbättring av arenaupplevelsen och evenemanget, bättre för publiken.

Att Degerfors i höstas åkte ur allsvenskan och får börja om i superettan har inte haft någon större påverkan på intresset eller engagemanget kring klubben, om något har det snarare växt.

– Folk är taggade på ett omtag och ser det som en nystart, säger Timmie Falk och får medhåll av Lars Weman:

– Vi ser när vi är på skolbesök att det är rödvitt på barn och unga på ett sätt det inte var för några år sedan.

Målsättningen är dock tydlig: att ta sig tillbaka till allsvenskan. Styrelsen har tagit fram en strategi för att gå upp inom tre år, men redan i år ser det med en stark försäsong bakom sig lovande ut.

– Det är en oviss serie men vi har en stark trupp, så vi har goda förhoppningar, menar Lars Weman.

– Kan vi inleda bra och få lite vind i ryggen tror jag det kan gå riktigt bra, tillägger Timmie Falk.

Första hemmamatchen i seriespelet spelas lördag 6 april, och man från klubbens håll verkligen ser fram emot att få börja spela fotboll råder inget tvivel om.

– Det har varit en lång vinter så det ska bli jättekul att matcherna börjar, säger Lars Weman och avslutar med ett leende: det är det vi jobbar för.

Text och foto: Nicklas Remmegård