Lokförarutbildning startar i Kristinehamn

Nyligen kom beskedet att Kristinehamns kommun får klartecken för att starta upp en yrkeshögskoleutbildning till lokförare. Behovet av lokförare är stort och jobbchanserna efter utbildningen goda, och att man nu får starta upp utbildningen är en glädjande nyhet för kommunen.

– Det är verkligen jätteroligt, en bra start på året, säger Samuel Carlén, ordförande i nämnden för arbete, kompetens och välfärd i ett uttalande på kommunens hemsida.

Bakom ansökan till utbildningen som kör igång till höstterminen står Kristinehamns kommun tillsammans med Närsam och Tågab. Just nu håller man som bäst på med att få allt det praktiska på plats. Det handlar bland annat om lokaler och personal, men också om att tillsätta ett branschråd.

– Det finns att göra men det känns spännande och det är jättekul att vi får denna utbildning till Kristinehamn, säger Robert Rahmn, rektor på Komvux i Kristinehamn, och berättar att man räknar med sökande från både närområdet och resten av Sverige. 

Chanserna till jobb efter den 44 veckor långa utbildningen, som inkluderar praktik, är mycket goda. Lokförare är ett bristyrke och efter genomförd utbildning är man mer eller mindre garanterad jobb. Eftersom behovet av lokförare är stort är också lönen förhållandevis hög sett till utbildningens längd, man bör kunna räkna med omkring 40 000 kronor i månaden före diverse tillägg.

Lokförarutbildningen blir den andra yrkeshögskoleutbildningen som bedrivs av Kristinehamns kommun (sedan tidigare har man även en utbildning till vårdadministratör), och Samuel Carlén är nöjd över att lokförarutbildningen nu kommer till Kristinehamn.

– Det är verkligen jättekul, och ett jättelyft för kommunen när det kommer till högkvalitativa yrkesutbildningar. Utbildningarna skapar förutsättningar för fler att komma ut på arbetsmarknaden, samtidigt som det hjälper till att lösa kompetensförsörjningsfrågan. Yrkesutbildningar är således bra både för kommunen och näringslivet, säger han till kommunens hemsida.

Text: Nicklas Remmegård