Under förställningen visades kläder för både vardag och fest från hela 1900-talet, det här ”brudparet” möttes av rungade applåder.

Bästa festen på nostalgisk modeshow

Det blev åter succès när Gittan Pettersson och Gun-Marie Dahlberg på Zari syateljé bjöd in till nostalgivisning på Degerfors Folkets Hus i början av februari. I den till hart när sista plats fyllda teatersalongen bjöds utöver visning av kläder från hela 1900-talet på bejublade framträdanden av gästartister som Sten Nilsson, Peter Sundh och Monica och Hasse.

– Att så många ville komma, och vilka mannekänger vi hade… helt otroligt!, säger en glad och nöjd Gittan.

Med kläder hämtade från Zaris nostalgivind (som kan besökas på Berget) kompletterat med plagg som lånats in från privata garderober bjöds publiken på en resa genom såväl tid som minnen. Många i publiken var själva med på den tid flera av de kläder som visades var senaste mode och många var de plagg som drog ner applåder. Allra störst entusiasm väckte kanske en äkta Carnaby Street-klänning från 60-talet, inlånad från en kvinna i Kristinehamn.

– Det finns ett behov av att ha lite roligt, och det här väcker mycket minnen och nostalgi, säger Gittan., och avslöjar att visningen också var något av en dold födelsedagsfest:

– Jag tycker om att göra kalas men vill inte stå i rampljuset, så jag fick stå bakom scenen och njuta och ha det roligt, det var den bästa festen!

Mellan klädvisningarna dök gästartisterna upp på scenen och bjöd på flera av sina mest välkända melodier, och Gittan berättar att det inte är första gången man samarbetat med varken Monica och Hasse eller Sten Nilsson.

– Vi hittade en gammal tidning där vi såg att vi nästan på dagen för 40 år sedan hade en visning där Sten var konferencier.

Hon berättar vidare att visningarna görs helt utan vinstintresse och att överskottet från föreställningarna kommer gå till Degerfors IF Ungdom.

– Och de har lovat att de ska ta upp oss i allsvenskan igen!

När vi pratas vid några dagar efter föreställningarna har reaktionerna på arrangemanget varit många och positiva, det har kommit många uppskattande sms och glada tillrop från både publik och medverkande. Framförallt är det helheten som fått beröm, blandningen av minnen och underhållning, av allvar och glimten i ögat.

– Monica tyckte det var den roligaste visning vi gjort, säger Gittan, hon ringde efteråt och tyckte att det här måste vi göra om.

Text: Nicklas Remmegård

Foto: Privat