Per Henning på PM Hem berättar om årets badrumstrender

Badrummet visar vem du är

Nytt år, nya trender. Mnytt drog till PM Hem i Karlskoga för att kolla vad som gäller i badrummet 2024. Trä, möbler med färg och inte minst individuell prägel är några av svaren.

– En krok är inte bara en krok, säger Per Henning på PM Hem, badrummet ska visa vem du är.

Liksom köket har badrummet i allt högre grad gått från enbart funktion till ett rum där din personlighet tar plats. Per Henning berättar att det är stor skillnad mot för bara 10-15 år sedan, utbudet på allt från blandare till handtag och dörrknoppar har blivit större och det ökar också möjligheterna att göra badrummet mer individuellt för att spegla vem man är som person.

– Ett badrum i dag är inte bara ett badrum, menar han, det visar upp en attityd och personlighet och man är noga med valet av detaljer.

Tittar man på nyheterna för året ser man att trä är ett material som kommer mycket nu, inte minst mörkare ek som man ser i många skåp och kommoder. Svart, vitt och grått i olika nyanser har länge varit dominerande i badrummen men nu kommer det mer färgade möbler som bryter av mot de mer monokroma färgskalorna.

– Många sätter samma på väggar och golv i dag, och då kanske man vill bryta av med en färgad möbel.

Att låta färgen ta plats i detaljer och enskilda möbler innebär också en möjlighet att med små medel göra sitt badrum personligt, för som Per påpekar byter man i regel smak oftare än man byter badrum och vissa trender har kort livslängd innan de känns daterade. Då är det lättare att byta ut en hylla eller krok än att göra om hela badrummet för att man tröttnat på färgen.

– Förut skulle alla ha kakel och klinker, men vi upplever att det i dag är många som väljer matta, säger Per och nämner att många även vill ha Fibo trespo, ett slags klicksystem för badrumsväggar som är enklare att montera och inte kräver så mycket underarbete.

Just enkelhet är viktigt för många i dag, man vill att badrummet ska vara lätt att städa och underhålla. Av det skälet är vägghängt populärt då det gör det lätt att komma åt under för att torka och hålla rent. Många efterfrågar också energi- och vattensnåla produkter, dels av miljöskäl, dels för att sänka sina kostnader. Framöver är det troligt att det dyker fler smarta, uppkopplade produkter även för badrummet. Redan i dag finns exempelvis smarta speglar där ljusstyrkan kan justeras med röststyrning.

– Det har inte riktigt slagit igenom än men kommer mer och mer.

Text och foto: Nicklas Remmegård