Älskad design och antik Buddha bland höstens och vinterns höjdpunkter

Under åren som gått sedan Karlskoga Auktionsverk startade sin verksamhet har tusentals föremål gått under den virtuella klubban på deras nätauktioner. Vi bad dem välja ut några av höjdpunkterna från de senaste månadernas auktioner.

Den här antika Buddhaskulpturen gjuten i brons eller mässing blev höstens dyraste försäljning när den klubbades i slutet av oktober. Den 32 centimeter höga och drygt två kilo tunga figuren gick efter en intensiv budgivning där framförallt två intressenter budade mot varandra för 17 000 kronor.

Golvlampan från 1930-40-talet uppvisar drag av såväl då ännu färska funkisens avskalade stramhet som den tidigare jugendepokens organiskt slingrande formspråk. Den klubbades för 4900 kronor i oktober.

Christian Dior är ett av världens mest kända modehus. Företaget grundades av mannen vars namn det bär, och blev redan med sin första kollektion 1947 – där man lanserade vad som kommit att kallas The New Look – ett omtalat namn i modekretsar. Bara tre år senare började man utöver kläder även sälja exempelvis väskor, hattar, handskar och smycken under namnet Dior. Den här collieren med pärlor av glas tillverkades 1959, och extra intressant är att originalasken finns kvar. Klubbades så sent som i januari för 2200 kronor.

Paprika är en av keramikern och formgivaren Anna-Lisa Thomsons mest kända verk. Den formgavs 1948 för Upsala-Ekeby och blev så populär att den fortsatte tillverkas i flera olika storlekar en bit in på 60-talet. Den här är 52 centimeter hög och såldes i vintras för 2200 kronor.

Tomten med lykta från tyska Heissner är populär och brukar när den dyker upp på auktion landa på någon eller några tusenlappar. Det här exemplaret från 1900-talets andra hälft såldes i december och landade på 1700 kronor.

Ewald Dahlskog, som var en mångsidig konstnär och ägnade sig åt såväl måleri som glas och keramik men kanske är mest känd för sina intarsiaarbeten, blev konstnärlig medarbetare vid Bo Fajans 1929 och var sedan knuten till dem fram till sin död vid 56 års ålder 1950. Han arbetade med strama former, och den här vasen från 30-40-talet får ses som ganska typisk för hans formspråk vid tiden. Klubbad för 1500 kronor.

Lisa Larson är en av våra mest älskade och populära keramiker som i princip alla som vuxit upp i Sverige har något slags relation till. Verksam sedan mitten av 1950-talet har hon en stor produktion och många av hennes serier har blivit såväl storsäljare som eftertraktade samlarobjekt. I slutet av sommaren gick figuren Emma ur serien ABC-flickorna samt Pelle ur serien Larsons ungar under klubban hos Karlskoga Auktionsverk. Den med en god bok så härligt tillbakalutade Emma, som först lanserades 1958, landade på 2700 kronor medan Pelle och hans katt, som kom i produktion 1961, gick för 1200.

Ytterligare en folkkär formgivare som varit med och satt form på det svenska 1900-talet, och som faktiskt arbetade ihop med Lisa Larson på Gustavsberg, är Stig Lindberg. Trots att han inte blev äldre än 65 år gammal hade en lång karriär där han formgav allt från sparbössor till tv-apparater och där mycket av det han gjorde har blivit klassiker. Mest ihågkommen är han för sitt porslin från 50- och 60-talen med serviser som Spisa Ribb, Adam och inte minst Berså. Det sistnämnda mönstret skapades 1960 och fanns som servis i produktion mellan åren 1961-1974, för att sedan åter tas i produktion under 2000-talet. Mönstret har sedan lanseringen blivit så populärt att det i dag finns på en lång rad produkter utöver porslin, som exempel kan nämnas gardiner, tapeter, lampskärmar, till och med ett vin bär såväl namnet som mönstret på sin etikett. I december såldes sju djupa tallrikar och åtta desserttallrikar ur serien för 1900 respektive 1100 kronor.

Ur serien Salix, som formgavs 1954, såldes i augusti tolv kaffekoppar med fat för 2100 kronor.

Dansk design och teakmöbler populärt, och det här soffbordet designat av danske Johannes Andersen och tillverkat av Trensum på 1960-talet klubbades för 2500 kronor i februari.

Det för 50-60-tal tidstypiska soffbordet med teakskiva tillverkades av Klingberg i Tibro, och när det såldes i början av november klubbades det 1700 kronor. Ett utmärkt exempel på hur något med rätt uttryck och kvalitet säljs för bra belopp trots att det inte är känt vem som ritat det.

Mitten av 1900-talet var som bekant en guldålder för skandinavisk möbeldesign i allmänhet och dansk i synnerhet. En av alla formgivare som bidrog till att göra de danska möblerna världsberömda var Hans Olsen. Hans Fåtölj 9015 ritades under 1950-talet, tillverkades av flera olika tillverkare in på 60-talet och är en god representant för sin tid. Detta exemplar klubbades för 2100 kronor i november.

Bertil Fridhagen är ett av alla de namn som trots att de varit med och möblerat många svenska hem i dag är något bortglömda. Från 1939 var han chefsarkitekt vid Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors där han ritade flera möbelserier och var av stor betydelse för företagets framgång. Vid mitten av 1960-talet stod hans möbler för två tredjedelar av företagets produktion, medan den mer ihågkomne Carl Malmstens möbler ”bara” stod för en fjärdedel. Den här bokhyllan med tre sektioner i teak är från 1960-talet och klubbades för 1700 kronor.

Ett matbord av okänd formgivare från 50-60-talet klubbades i september för 5800 kronor. Ännu ett exempel på där rätt stil kan få priset att stiga även i det fall man inte har namnet på vem som ritat det. Ett bord vars enkla men eleganta design och vackert mönstrade faner tilltalar många och som, trots att det har 60-70 år på nacken passar in i många moderna hem.

Charmen med auktioner är att det oväntade ibland inträffar. Du kan göra ett oväntat fynd, och något kan visa sig vara värt mer än någon hade trott. Den här fåtöljen var nära att hamna på tippen när ägaren bestämde sig för att den fick åka med i ett lass som skulle lämnas in på auktionen. Helt rätt beslut visade det sig då den till viss överraskning för både säljaren och Auktionsverket klubbades för 8000 kronor.

Två figuriner från Royal Copenhagen klubbades för 4800 kronor. Många porslinsfiguriner kostar i stort sett ingenting, men vissa tillverkare av kvalitetsporslin betingar högar priser – och Royal Copenhagen är en av dem. Under det ursprungliga namnet Den Kongelige Porcelænsfabrik startade fabriken i Köpenhamn 1775 och är i dag en av Europas äldsta porslinstillverkare. Genom åren har man tillverkat såväl serviser som figuriner och mycket annat, och man är en av de ledande tillverkarna av kvalitetsporslin.

Den här bilen, som använts som skyltning i en butik, klubbades för 2700 kronor. Det goda skicket – i och med dess användning som skyltning är den sparsamt använd – fick priset att stiga.

Text: Nicklas Remmegård

Foto: Karlskoga Auktionsverk