Foto: Roger Borgerlid

Stora möjligheter för vinteraktiviteter i Värmland

Vinter och vintersport hör ihop, och i Värmland finns många möjligheter till vintersport, friluftsliv och andra roliga utomhusaktiviteter. Utför eller på tvären, actionfyllt eller rogivande, på snö eller is. Här finns något för de flesta.

För värmlänningar som vill vintersemestra på hemmaplan finns många alternativ. Anläggningar som Branäs och Hovfjället erbjuder skidåkning både utför och på längden och på Långberget finns över sex mil längdspår, och skulle det bli dåligt väder finns skidtunneln i Torsby för längdåkning inomhus.

Flera av de värmländska anläggningarna bjuder dessutom på möjligheter till fler aktiviteter än skidåkning. Vandra med snöskor, köra snöskoter och isfiske är bara några av de möjligheter som erbjuds. På många håll plogas banor för långfärdsskridskor upp när isens tjocklek så tillåter, och hör du till dem som fastnat för – eller vill prova på – vinterbad finns många fina vinterbadplatser runt om i provinsen.

De flesta av de värmländska vintersportanläggningarna finns i norra delen av landskapet, till stor del för att det av rent geografiska skäl är här tillgången på snö är som bäst. Det finns dock goda möjligheter till vintersport och skidåkning även i vårt område här i östra Värmland. Inte minst Kalhyttan i Filipstad som erbjuder möjligheter till längdåkning för allt från motionärer som vill njuta av den värmländska luften till elitåkare som vill träna hårt. Här finns spår i varierande svårighetsgrad, längd och kupering, liksom en skidlekplats där barnen kan åka både pulka och skidor. Tack vare det fyra kilometer långa konstsnöspåret har man spår som räcker ända fram till våren även om natursnön skulle utebli.

Vill du åka skridskor men är osäker på om naturisen bär erbjuder de flesta ishallar och hockeyrinkar runt om i Värmland tider för allmänhetens åkning. Tid och platser för när isarna är öppna för allmänheten finns på respektive kommuns webbplats.

Text : Nicklas Remmegård.
Foton: Roger Borgelid
Foto: Visit Värmland
Foton: Unsplash
Foto: Pixabay