Pernilla Rosin ser fram emot julen…

”Vi är superbäst på att fira jul”

För många är ett besök i kyrkan en älskad del av julfirandet. För kyrkan är det inte bara en intensiv tid med många gudstjänster på få dagar, utan också en tid man längtar efter. 
– Att fira jul är vår paradgren, säger Pernilla Rosin, kyrkoherde i Degerfors-Nysunds Församling.

När julen nalkas är det högsäsong inte bara för handeln, julmarknaderna och alla restauranger som serverar julbord, utan också för kyrkan.
– Det är fullt pådrag, säger Pernilla Rosin när vi ett par dagar före första advent träffas i Degerfors kyrka.

Under advent pratar man med skolklasser om julen, det blir traditionellt Luciafirande julen sjungs in i mitten av december, allt som en uppladdning inför den verkliga högtiden när julen kommer.
– Det blir många gudstjänster på några få dagar under jul, berättar Pernilla, så det är mycket jobb, och väldigt roligt.

Det börjar med julkrubba på julaftons förmiddag, vilket under julnatten följs av midnattsmässan och på juldagens morgon blir det traditionsenlig julotta i mysiga Nysunds kyrka. Gudstjänsterna kring jul brukar vara välbesökta, något Pernilla tror hänger ihop med att julen är en stor högtid som bygger mycket på traditioner.
– På midnattsmässan brukar det vara så gott som fullsatt i kyrkan, berättar hon. Vi gillar traditioner i Sverige, man vill göra det man alltid gjort och för många hör det till att gå till kyrkan på jul.

Hon framhåller att kyrkan är ett kulturarv, som är viktigt även för många som inte går i kyrkan. 
– Vill man ha kvar kyrkorna är det viktigt att vara kvar som medlem så det finns pengar för underhåll, vi har ett ansvar att hålla våra lokaler i skick.

Just Degerfors kyrka har rustats upp under året. Ursprungsplanen var att kyrkan skulle målas, och i samband med det upptäcktes en del åtgärder som behövde göras. Tillsammans med en byggnadsantikvarie såg man även över färgsättningen och målade exempelvis fönsterkarmarna röda. En färg som passar extra bra just till jul. En högtid som även från kyrkans håll är efterlängtad.
– Vi har alla sånger, ljusen, krubborna, alla attiraljer som hör julen till, vi är superbäst på att fira jul, säger Pernilla med ett skratt. Det är den roligaste tiden på året!

Text & foto: Nicklas Remmegård.