Varierat program för alla på Bjurtjärnsträffen

Bjurtjärnsträffen, tidigare Våga prova, har i många år varit ett uppskattat arrangemang där man träffas för att umgås och prova på olika aktiviteter.
– Det är trivsamt och opretentiöst med roliga aktiviteter och socialt umgänge, säger Ingalill Skoging från Bjurtjärns Hembygdsförening, som tillsammans med kyrkan står bakom Bjurtjärnsträffen.

När Bjurtjärnsträffen varje torsdagskväll träffas i församlingshemmet eller sockenstugan är alla välkomna för att ta del av de aktiviteter som står på agendan. Programmet sätts av deltagarna själva och bjuder på en bredd av aktiviteter såsom Hantverk, matlagning, sport och natur, berättaraftnar och resor. En gång i månaden har man ”Andrum”, då man ibland har besök av en präst och kvällen ägnas åt djupare samtal.
– Ibland är det någon som hört om en intressant person som kan komma och berätta något, eller kommer med någon idé på aktivitet, säger Ingalill Skoging, man får vara lite påhittig och se vad vi kan göra.

Då vi pratas vid har man nyligen varit på Sörby Gård och stöpt ljus som ska säljas på julmarknaden i Bjurtjärn. Man har stöpt såväl raka ljus som grenljus med både tre, fem och sju grenar, och förhoppningen är att de ska lysa upp hemmen i Bjurtjärn i advent. Ljusstöpningen är en tradition man haft länge, till en början raka ljus och för ungefär femton år sedan började man även med grenljusen.
– Att stöpa grenljus kräver lite mer jobb och precision för att få dem jämna, berättar Ingalill. Det är ett annat hantverk, det är jätteroligt att prova på.

Programmet för våren är inte klart, det bestämmer man när man träffas efter årsskiftet, men tanken är att man ska få en visning av den återuppbyggda Södra Råda kyrka när det börjar bli lite varmare framåt vårkanten. 
– Alla oavsett kön, ålder och bakgrund är välkomna, och vi hoppas att fler ska vilja komma och vara med, säger Ingalill, det vore jätteroligt.

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Marita Olén Widenberg