Bibliotekschef Michael Nordeman och energi- och klimatrådgivare Hanan Othman ser fram emot att få erbjuda den nya servicen.

Låna en energikasse på biblioteket

Vill du få bättre koll på din energiförbrukning i villan eller se var värmen läcker ut?
Då lånar biblioteken i Östra Värmland nu ut en energikasse med värmekamera, elmätare och mätare för luftfuktighet.
– Det här passar perfekt in i bibliotekstanken. Dels kan mätarna användas av många hushåll och dessutom bidrar detta till hållbarhet på sikt, säger bibliotekschef Michael Nordeman i Storfors.

Energi- och klimatrådgivare Hanan Othman jobbar med rådgivning i Kristinehamn, Storfors och Filipstad. Idén om en energikasse för utlåning fick hon från andra kommuner där konceptet blivit lyckat.
– Det här kan hjälpa villaägare att förstå sitt hus på ett nytt sätt. Man kan upptäcka sådant som man inte kan se med blotta ögat, säger hon.

Med värmekameran kan man se var värmen läcker ut från huset. Gamla fönster kan vara stora energitjuvar och med hjälp av en färgskala ser man var åtgärder behöver sättas in.
– Ibland kan det räcka med att sätta in nya tätningslister för att få stor effekt, säger Hanan, och tipsar även om rullgardiner som stänger kylan ute och om att en extra glasskiva kan vara möjlig att sätta in på vissa äldre fönster.
– Om man ser att läckaget är mycket stort och fönstren är väldigt gamla och slitna kanske man har möjlighet att satsa på nya fönster, säger hon.

Hygrometern i kassen används för att mäta luftfuktigheten och lufttemperaturen i olika rum. För människor är den optimala nivån ofta omkring 40 procents luftfuktighet. Om den sjunker under 30 procent kan det kännas torrt och dammigt med risk för irriterade slemhinnor. Om det får vara över 60 procents luftfuktighet en längre tid ökar risken för mögel i huset.

Elmätaren kan kopplas till olika vitvaror eller andra apparater för att få en uppskattning om hur mycket el prylarna drar. Det kan vara intressant att kolla hur mycket den gamla frysboxen kostar på elräkningen eller kanske alla de apparater som står i stand-byläge.
– Med hjälp av mätinstrumenten kan man skaffa sig ett bra underlag för olika beslut när det gäller huset och de apparater och vitvaror man använder. Mätarna är enkla att använda och det finns tydliga instruktioner, säger Hanan.
Kassen kan lånas på biblioteken i Kristinehamn, Storfors och Filipstad och lånetiden är två veckor.

Text & foto: Eva Wiklund