Kylslagen folkfest lockade med mingel och tomtebesök

Den nionde Centrumfesten i Storfors blev kylslagen, men ändå fylld av värme. Eldar, marschaller, uppvärmda tält och inomhusgrotta för tomten värmde. Dessutom värmen och skratten mellan alla de storforsare som trotsat månadens kallaste kväll och gett sig ut för att mingla i centrum.

Dryga 60-talet utställare fanns på plats utomhus på kommuntorget och inomhus i Kulturhuset, Kommunhuset och i de butiker som höll öppet.
– Det här är en av årets höjdpunkter för barnen i Storfors. I skolan har de har pratat om Centrumfesten i flera dagar, säger Mia Löytölä, som är lärare på Kroppaskolan. Själv har hon med sig femårige sonen Nils som brister ut i ett jubel när han ser bokbussen parkerad vid Kulturhuset. Inne i värmen får han hjälp av mamma att botanisera bland böckerna.
– Jag gillar böcker med arbetsbilar, säger han, och berättar också att besöket hos tomten var spännande.

Inne i sin tipi får Storforstomten ta emot en strid ström av besökare som lämnar önskelistor, får en pratstund och även en uppskattad godispåse från EWG Group. Med tanke på det kylslagna vädret hade tomten tagit sin tipi och flyttat in i kommunhuset.

I Kulturhuset finns både julmarknad och en rad utställare från föreningar, företag och kommunala verksamheter. Besökarna rör sig mellan utställarna och många slår sig ner en stund i caféet till underhållning från barnkör, dragspelsklubb och Kulturskolan. På övervåningen håller biblioteket öppet medan de yngre besökarna får dekorera pepparkakor och pyssla med IOGT/NTO.

På kommuntorget kan man handla hamburgare hos motorklubben, langos eller munkar. Här finns också ett antal knallar med renskinn, godis och fina korvar. Räddningstjänsten bjuder på glögg och låter alla som vill testa på att släcka eld med brandsläckare. 

I Kommunhuset finns både polisen och kommunala verksamheter på plats för att prata med besökarna.

Kvällens stora hjältar är kanske de fem damerna från Filipstads Lottakår som placerat ut eldkorgar och 350 marschaller och tänt upp i hela centrum. De finns också på plats i Kultuhuset för att prata med folk och kanske värva några lottor även från Storfors. Britt Säffel är imponerad av Storfors och arrangemanget.
– Det här var otroligt trivsamt. Tänk så mycket det finns i en sådan här liten kommun ändå, säger hon.

Text & foto: Eva Wiklund