Nu är julmarknaderna här

En av de mest klassiska julmarknaderna i vårt område är julmarknaden på Berget i Degerfors. Traditionen fortsätter givetvis i år, och två lördagar i rad, 25 november och 2 december, ställs marknadsborden fram för en traditionell julmarknad för alla åldrar.
– Vi vill ha det väldigt traditionellt och har sagt att det ska vara jultema på det man säljer, säger Ing-Marie Larsson, ordförande på Kulturcentrum Berget.

Ing-Marie berättar man utöver marknadsförsäljningen kommer ha servering både i caféet och i veboa, och att det kommer säljas korv på området, och givetvis har de butiker och bodar som finns på Berget öppet. I veboa blir det också musikunderhållning under marknadsdagarna. 25 november kommer Må bra-kören att framträda, medan det 2 december blir en träblåsensemble och en dragspelare som får bidra med mysig julstämning.
– Och så kommer tomten så klart på besök, säger hon, klockan tolv kör vi honom i häst och vagn till paviljongen dit barnen kan komma med sina önskelistor.

För barnen blir det även ponnyridning och fiskdamm, och den andra av de två lördagarna kommer brandbilen och visar upp sig. I övrigt kommer besökaren känna igen sig, och det är också tanken. Man vill hålla julmarknaden traditionellt i en stil som ligger i linje med vad Berget är och ska vara.
– Julmarknaden på Berget ska vara en mysig tradition för alla, säger Ing-Marie och tillägger:
– Både vi i styrelsen och de som jobbar i caféet ser fram emot det här, det brukar vara väldigt välbesökt så nu hoppas vi på bra väder.

Många julmarknader i Karlskoga

I Karlskoga bjuds det på en hel klase julmarknader i december. Redan 2 december, lördagen före första advent, blir det julmarknad på hembygdsgården i Aggerud med försäljning av bröd, kransar, julpynt och mycket mer, det är ryktas även om att tomten kan dyka upp. Dagen därpå, på första advent, är det traditionell julmarknad på Kyrkbacken, och det är också här de försäljare som brukat stå på torget kommer hålla till i år. Skyltsöndag som det är kommer det hända mycket i centrum under dagen med olika uppträdanden på torget och erbjudanden i butikerna. Bidrar till den juliga stämningen i centrum gör även Naturskyddsföreningen som samma dag håller sin årliga julmarknad i föreningslokalen på Vadaregatan intill Ekmansdalen. Ytterligare en julmarknad blir det en knapp veckan senare, lördag 9/12 när Bergslagscenter bjuder in till julmarknad i handelsträdgården. Det utlovas knallar som erbjuder bland annat keramik, hembakat, stickat och dofter, och handelsträdgården med café och butik är öppen som vanligt.

Gå på julmarknad i mysiga Grythyttan

Inramat av charmiga gamla trähus och den vackra kyrkan är Grythyttans torg som gjort för en riktigt mysig julmarknad. Och 2 december är det precis vad som sker när Grythyttans Julmarknad går av stapeln under träden som kantar torget. Utöver traditionell marknad med försäljning, tomtar och glöggdoft kommer det under dagen bjudas på pepparkaksutställning i Vinboden på Gästgivargården, där man också kommer kunna se bidragen i tävlingen om vem tillverkar den mysigaste tomten. Vinnare för både bästa pepparkakshus och mysigaste tomte kommer utses. Skulle dessutom snön hinna falla, då blir det julkortsstämning deluxe.
Ytterligare en julmarknad blir det i Grythyttan 9 december, då Gästgivaregården bjuder in till traditionsenlig julmarknad på sin innergård.

Fyller stadsparken med julstämning

Utöver ett stort antal försäljare både utomhus i stadsparken och inne i parkmagasinet bjuder Kristinehamns julmarknad, en av Värmlands största, på ett späckat scenprogram med både julsånger, gyckel och eldshow. Det kommer bli en mysig dag för hela familjen där du hittar produkter med julkänsla, allt från mathantverk till dekorationer och mycket mer. Tomten finns på plats i tomtehörnan, och det blir ponnyridning i regi av Möckelns Ponnyklubb. Redan i början av november hade ett 50-tal utställare bokat platser på marknaden, så det kommer erbjudas ett brett utbud av produkter som går att njuta på plats såväl som att köpa med hem. Med bara en dryg vecka kvar till julafton när marknaden går av stapeln lördag 16 december är det mycket som talar för att julstämningen kommer slå i topp. 

Traditionell julmarknad i Bjurtjärn

Lördag 9 december bjuder Bjurtjärns Hembygdsförening in till julmarknad i Sockenstugan och Församlingshemmet vid Bjurtjärns kyrka. Det bjuds på glögg och pepparkakor, och det finns servering med möjlighet att köpa tomtegröt, julsmörgås, kaffe med julbröd och grillat. I marknadens utbud finns allt du kan önska av en traditionell julmarknad såsom hantverk och bröd, och för den spelsugne finns möjlighet att köpa lotter. Självklart gör även tomten ett stopp i Bjurtjärn och kommer finnas i paviljongen från kl. 14. När marknaden stänger avslutas dagen med en julkonsert i Bjurtjärns kyrka, om den kan du läsa mer på annan plats i tidningen.

Alla julmarknader i Värmland & Örebro län 2023

25/11  Julmarknad på Gunnarskogs hembygdsgård

25-26/11  Julmarknad i Knutsbol

25-26/11  Julmarknad i Eka, Åtorp

25-26/11  Julmarknad i Perssons Magasin, Kopparberg

25-26/11  Julmarknad på Torrbråten i Ramsberg

25-26/11  Brunskogs julmarknad, Brunskog

25/11 samt 2/12 Julmarknad på Berget, Degerfors

26/11  Julmarknad på Helgesta Gård, Fjugesta

26/11  Julmarknad på Siggebohyttans Bergsmansgård

26/11  Julmarknad i Gåsborn

26/11  Julmarknad i Forshaga

26/11, 3/12, 10/12 samt 17/12 Wadköpings Julmarknad, Örebro

1/12  Julmarknad i Blomskogs Folkets hus, Årjäng

2/12  Grythyttans Julmarknad, Grythyttan

2/12  Julmarknad på Hembygdsgården i Aggerud, Karlskoga

2/12  Julmarknad på Sjötullen, Svartå

2/12 Julmarknad i Segmons Folkets Hus, Segmon

2/12 Julmarknad på Sagagården, Säffle

2/12  Julmarknad på Rotnäs Gård

2-3/12  Julmarknad på Alsters Herrgård

3/12  Julmarknad vid Karlskoga Kyrka

3/12   Naturskyddsföreningens julmarknad i Karlskoga

3/12   Julmarknad på Karaby Gård, Kristinehamn

3/12  Jonssons Julmarknad, Stora Mellösa

3/12   Julmarknad i Vretstorps Folkets Park, Vretstorp

3/12  Julmarknad i Kopparberg

3/12   Julmarknad i Årjäng

3/12   Julmarknad i Gruvan i Grums

9/12  Traditionell julmarknad vid Bjurtjärns kyrka

9/12  Julmarknad hos Bergslagscenter, Karlskoga

9/12  Julmarknad i Arvika

9/12  Julmarknad i Stora Mellösa

9/12  Julmarknad på Kollsbergs Hembygdsgård, Torsby

9/12  Julmarknad på Gästgivaregården i Grythyttan

9-10/12  Julmarknad på Mariebergsskogen, Karlstad

9-10/12  Nora Julmarknad

10/12  Julmarknad i Filipstad

10/12  Julmarknad i Mullhyttan

10/12  Julmarknad i Järnskog

16/12  Kristinehamns Julmarknad, Stadsparken

16/12  Julmarknad i Brevens Bruk

16-17/12  Julmarknad i Rottneros Park, Sunne

Alla datum är hämtade från julmarknad.se, enbart marknader som hålls efter att denna tidning utkommit har inkluderats. Ändringar kan ske efter tidningsutgivning.

Text: Nicklas Remmegård.