Du hittar alltid något spännande i skivbacken

När Myrorna nyligen utsåg årets second hand-julklapp knep vinylskivan platsen som den second hand-vara svenskarna helst lägger under granen. Ekonomiskt är värdet för de flesta skivor ringa, likväl finns fynd att göra.

I våras såldes en split-ep med två japanska punkband för motsvarande över 100 000 kronor.

När vinyl och skivsamlande omskrivs av oss i media är det ofta sådana exempel som lyfts fram. Under rubriker i stil med ”skivorna som kan göra dig rik” lyfts de skivor som säljs för fantasibelopp. De skivorna är dock vad en Hauptbyrå med kunglig proveniens är för möbler – de extrema undantagen. En överväldigande majoritet av alla skivor har ett högst ringa ekonomiskt värde. I de flesta i stort sett inget alls.

Vanligare är att man gör fynd av ett helt annat slag. Ställer du dig vid skivbacken på vilken loppis som helst och väljer tio skivor på måfå kommer du nästan garanterat komma därifrån med något intressant. Kanske särskilt för älskare av stofilkultur och sunkadelica finns mycket spännande att hitta i vinylbackarna. Skivan Alf och hans baryton är exempelvis musikaliskt ganska ointressant, men desto roligare när man inser att den Alf som står och gapar på omslaget är den gamle KD-ledaren Alf Svensson på sin såvitt känt enda skivinspelning. Innehållet i skivbackarna blir också en spegling av sin tid och vad människor faktiskt lyssnat på. På så vis blir det betydligt mer intressant att Glenn Medeiros tidstypiskt smöriga 80-talsballad Nothing’s Gonna Change My Love For You finns i minst ett exemplar på varenda skivbörs och loppis än att en viss utgåva av att Led Zeppelin-album kostar tusentals dollar.

Den begagnade vinylens värde är inte i första hand pekuniärt. Värdet ligger snarare i dess funktion som kulturell artefakt, och hur den kan låta dig upptäcka något du inte visste fanns, än mindre att du behövde. Kanske bläddrar du i den där slumpmässigt valda högen skivor, hittar Gabi Fenyvesis Ha csak egy fokkal szebb az ördögnél, och upptäcker att det är svinbra.

Fotnot: Visst händer det att man ovetandes snubblar över något som kan ha ett visst ekonomiskt värde varför det kan vara en god idé att kolla upp det man köpt på skivsamlarsajten Discogs. Men håll koll på katalognummer och utgivningsår, olika utgåvor av samma skiva kan ha helt olika prisbild även om de vid en första anblick inte går att skilja åt.

Text: Nicklas Remmegård
Bilder: Myrorna, unsplash