Ulle har gjort det mesta av jobbet själv, han är helnöjd med resultatet.

Tidlöst badrum med rymlig känsla på liten yta

Med tidlösa färg- och materialval, specialtillverkade bänkskivor och en japansk toalett har Ulle Lindberg skapat ett badrum som genom att effektivt utnyttja den förhållandevis lilla ytan blir både rymligt och ljust.
– Det har fått växa fram, säger han, det blev precis som jag ville.

När Ulrik ”Ulle” Lindberg bestämde sig för att renovera badrummet rev han ut och byggde upp allt från grunden. Allt ända ner till betonggrunden har bytts ut och badrummet har fått en ny planlösning där badkaret ersatts med takdusch, och där både handfat och toalett fått nya placeringar.
En speciell detalj är den vägghängda japanska toalettstolen med inbyggd sköljfunktion.
– Jag har bott mycket i Asien och där använder man sällan toapapper, säger Ulle, det blir renare med vatten.

Trots att det inte är större än 3,5m2 känns badrummet rymligt. De helkaklade väggarna ger ett stramt och rent intryck, vilket förstärks av att alla rör fällts in i väggarna.
– Allt som är gjort är min egen design, det är väldigt roligt när det blir som man tänkt.

Han har anlitat hantverkare för rör och el, men har i övrigt gjort det mesta själv. Från att han började riva ur det gamla badrummet till att det nu sånär på en kommod som inte hunnit levereras är färdigt har det tagit ungefär ett halvår.
– Men då är det inte effektiv tid för fem öre, säger han med ett lätt skratt.

En lite ovanlig detalj är det svarta taket. Ulle berättar att han som verksam i byggbranschen har monterat en del svarta tak och sett hur snyggt det blir så när badrummet renoverades var det vad han ville ha. Överhuvudtaget går färgskala ni badrummet i svart och vitt. Klassiskt och tidlöst. Det som bryter av är bänkskivorna i trä, specialtillverkade av 3R av aspvirke som fälldes för 55 år sedan.
– Man måste vara försiktig med färger, menar Ulle, det gäller att hitta något som håller så man inte tröttnar på det.

Enkelhet har även varit ett ledord i renoveringen. Den vägghängda toaletten och att badkaret tagits bort underlättar städning, och i handfatet kommer det monteras ett vattenlås som enkelt går att rensa genom att lyfta ur en insats. Något som innebär att man slipper öppna skåp och skruva loss rör för att komma åt.
– Det är väldigt smidigt, när Per på PM-hem visade det kände jag direkt att ”det ska jag ha”.

Kommoden ska så klart på plats, kan-ske kommer det monteras en del krokar och det finns tankar på en infälld stereohögtalare i taket, men som helhet betraktar Ulle badrummet som färdigt.
– Jag är väldigt nöjd, säger han, det blev kanon.

Text & foto: Nicklas Remmegård. 
Före bilder: Privata