Tony Tingström ser fram emot julbordet, hittills har det varit bra tryck på bokningarna.

Ser fram emot att duka fram julbordet på Gammelbacka

Julstämning med god mat och dryck står på menyn när Gammelbacka Bryggeri bjuder in till julbord. Med bokningar som rullar in i stadig takt ser det även i år ut att bli succé.
– Det ska bli roligt med julbord och att spela lite julmusik, säger Tony Tingström med ett leende, det är ju ett år sedan sist.

Efter att malten med ett rasslande ljud förts genom krossen till ett kärl där den blandas med vatten fylls bryggerilokalen med en doft inte alldeles olik nybakat bröd. När processen är klar har det blivit öl, men dit är det ännu några steg när Tony Tingström stänger luckan på tanken och kliver ner på golvet.
– Det luktar gott det här, ler han och visar in oss i puben in anslutning till bryggeriet.

Här inne kommer man med start första december servera julbord under tre helger fram till jul. Förra året var det bara en av kvällarna som inte var helt fullbokad och även i år har det tickat på bra med bokningarna.
– Några av dagarna har det varit riktigt tryck på, så det ser lovande ut, säger Tony.

Man serverar ett traditionellt julbord, med lite twist. Man har alla de traditionella rätterna men exempelvis skinkan, revbensspjällen och köttbullarna har rökts för att få fram mer smak, medan prinskorven ölmarinerats.
– Räkorna på ägghalvorna röker vi också, det blir jättegott.

Utöver det vanliga sortimentet av Gammelbackas öl, vilka kommer kunna provas när man i januari och februari håller både öl- och ginprovningar på bryggeriet, är planen att lagom till julbordet också ha en stout med smak av kaffe och kanel färdigbrygd.
– Då har vi en riktigt bra stout till julbordet.

Lagom till förra julen släppte Gammelbacka en egen must, och den kommer givetvis finnas på julbordet. Tony berättar att musten utöver den egna puben även finns på Ekmans på Torget i Karlskoga, och även om man inte riktigt haft tid att lansera den som man önskat har responsen från kunderna varit god.

– De som druckit den tycker den är jätte, jättegod så det kommer nog gå mycket framåt jul.

Text & foto: Nicklas Remmegård.