Dans runt granen blir det även i år, under ledning av Kördelux.

Ideella hjältar firas på torget på skyltsöndagen

På skyltsöndagen blir det full fart i Karlskoga med tomteparad genom centrum, julmarknad på kyrkbacken och adventsöppna butiker. På torget firar Möckelnföreningarna tillsammans med Kontaktservice, Kördelux, Marknadsplats Karlskoga och Karlskoga kommun, alla ideella hjältar med uppträdanden, dans runt granen och mycket mer.
– Vi vill lyfta det ideella engagemanget i svår stad, säger Möckelnföreningarnas verksamhetsledare Sofia Tungfelt, det ska bli vansinnigt roligt. 

Möckelnföreningarna har i samband med internationella frivilligdagen 5 december genom åren haft olika aktiviteter för att hylla frivilliga och volontärer. Förra året gjorde man för första gången ett större gemensamt evenemang på torget i samband med skyltsöndagen på första advent, och det bygger man vidare på i år.
– Det var så himla roligt så vi har slagit på lite större och sökt pengar från Postkodstiftelsen och kommunen för hyra en scen att ha på torget, säger Sofia Tungfelt.

Kördelux – som även håller i dansen runt granen – och Öjebokören framträder, tidigare vinnare av Föreningslivets Eldsjäl berättar om sitt engagemang och det kommer även i år delas ut medaljer till alla eldsjälar och volontärer.
– Utan det ideella engagemanget vore det en tråkig stad att leva i, konstaterar Sofia, det skulle vara många gräsmattor som inte klipptes, mycket kaffe som inte bryggdes… Det skulle vara ett mycket kallare socialt klimat utan de frivilliga krafterna.

Under dagen kommer ett antal föreningar finnas på plats på torget för att visa upp sig, informera om sin verksamhet och sälja exempelvis varmkorv och tygkassar, och även tomten kommer finnas på plats för att träffa alla barn och ta emot önskelistor.

Arrangemangen på stan under skyltsöndagen sker tillsammans med Marknadsplats Karlskoga, Karlskoga kommun, Kontaktservice och Kördelux vänner, och Sofia lyfter fram hur väl man samarbetar över gränserna i Karlskoga.
– Jag är glad och stolt att vi är så bra på samarbete mellan kommunen, föreningslivet och näringslivet, säger hon, ingen av oss hade kunnat göra det här själva.

Text: Nicklas Remmegård.
Foto:  Möckelnföreningarna